Petycja w sprawie zmniejszenia liczby godzin obowiązkowych zajęć edukacyjnych
w szkołach podstawowych i średnich

Photo by Taylor Wilcox on Unsplash   Drodzy Rodzice, Opiekunowie, Nauczyciele, Wychowawcy, Dyrektorzy Szkół,   Poniżej przedstawiam Państwu petycję, jaką wystosowałam do polskich władz w sprawie, która może być przez Państwa niedostrzegana  w codziennym zabieganiu, a która poważnie wpływa na życie naszych Dzieci. Otóż jako rodzic – dzisiaj już nastolatków - coraz bardziej…

Padaczka – burza w mózgu

    O padaczce - przez szkiełko i oko. Ciekawy wykład profesora Suffczyńskiego, który uświadamia nam, że nasze organizmy są urządzeniami elektrycznymi. Jakie znaczenie ma ten fakt? O tym już wkrótce, w ramach przygotowywanego przeze mnie materiału o wpływie pól elektromagnetycznych na zdrowie człowieka. Inne refleksje po wysłuchaniu wykładu: Co…

Sok warzywno-owocowo-ziołowy – przykład posiłku wysokowęglowodanowego bezzbożowego

    W ramach dietoterapii nie skupiajmy się na tym, z czego musimy zrezygnować, a na tym, czym szczodrze obdarowuje nas Natura. Kreujmy nasz indywidulany szwedzki stół - bogatą ofertę kulinarną, a poczucie deprywacji zniknie. W jego miejsce pojawi się radość z jedzenia. Dzisiaj o sezonowym październikowym soku, który można…

Petycja w sprawie przeciążenia uczniów w szkołach – głos nastolatków – konferencja w Krakowie – 2022-08-21

  Głos nastolatka:   Podpisuję, ponieważ wszystko napisane w tej petycji to prawda. Tej nauki jest tak dużo, iż uczniowie są zmuszeni do spędzania 90% czasu wolnego na odrabianiu lekcji. Również przez tak dużą liczbę godzin lekcyjnych pogarsza się stan psychiczny dzieci, wiele moich znajomych popada w apatię, depresję, stan…

Racuszki z dyni na mące gryczanej. Dobry start w diecie bezzbożowej

  Na zdjęciu – racuszki z dyni na mące gryczanej.   Racuszki z dyni na mące gryczanej to dobra propozycja dla dzieci wychodzących z nałogu zbożowego (gryka nie jest zbożem). Jest to danie węglowodanowe bez dodatku wyekstrahowanych cukrów w postaci białego proszku, kryształków czy syropów. Zawiera sporo tłuszczu i białka,…

Powidła śliwkowe i śliwki suszone. Dieta jako radość jedzenia, a nie ograniczenie

  Na zdjęciach – zapasy na zimę: powidła i śliwki suszone (zdjęcia z zeszłych sezonów, ale wciąż aktualne :)).   Powidła owocowe i owoce suszone to rodzaje zapasów pożywienia, które nie wymagają prądu w przechowywaniu – nie trzeba ich szczególnie schładzać ani mrozić. W dzisiejszych niespokojnych czasach aspekt ten przybiera…

Jajka na twardo w różnych wariantach

  „Jajka na twardo w różnych wariantach” – to propozycja, z której skorzystała dzisiaj rano moja 15-letnia Córeczka. Sama przygotowała sobie śniadanie: szybkie i pożywne, składające się z jajek na twardo, pomidorów z cebulą i bazylią, przypraw, ziół i oliwy z oliwek. Zrobiła to zupełnie spontanicznie, dzięki „zapasom potraw gotowych”,…

Placek drożdżowy ze śliwkami

  Placek drożdżowy ze śliwkami – w naszym wydaniu, czyli na miodzie i mące z samopszy, nie będzie wystarczająco słodki dla przeciętnego zjadacza produktów zawierających cukier (wyekstrahowaną sacharozę). Jednak dla tych, którzy przeszli już na naturalny sposób odżywiania, ciasto to jest… słodkim smakołykiem! Jak wyjaśnić ten fenomen? Gdy wprowadzamy właściwe…

Tatar

  Tatar – klasyczne danie z surowego mięsa i surowego żółtka – nie wszystkim przypada do gustu. Jednak odpowiednio przygotowany okazuje się posiłkiem nie tylko smacznym, lekkim i sycącym, lecz także - terapeutycznym. Surowe pożywienie zalecam przede wszystkim w czasie i po antybiotykoterapii, gdyż właśnie takie daje największą szansę na…

Rodzice działają! Petycja do MEiN – u Miry Piłaszewicz

  Zapraszam do wysłuchania rozmowy, jaką miałam przyjemność odbyć z Mirą Piłaszewicz - licealistką, przyszłoroczną maturzystką - na temat petycji dotyczącej przeciążenia dzieci i młodzieży w szkołach:   https://www.youtube.com/watch?v=1ZJbOSOiDPQ&ab_channel=ZdroweDzieci-ZdrowaRodzina   TEKST PETYCJI I MIEJSCE SKŁADANIA PODPISÓW  

Sezamki

    Na zdjęciu – sezamki, jako pożywna przekąska lub wręcz – posiłek.   Sezamki robione w domu nie są identyczne w smaku i konsystencji z tymi oferowanymi w sprzedaży, jednak z powodzeniem mogą je zastąpić. Domowe sezamki nie zawierają cukru, syropu glukozowego czy wątpliwych pod względem zdrowotnym substancji słodzących.…

Moja petycja w wersji audio

    Szanowni Państwo,   Dziękuję za Państwa podpisy. Podpisy wciąż zbieram i ruszam z kampanią informacyjną, gdyż, aby petycja odniosła swój skutek - uświadomiła jak najwięcej rodziców i nauczycieli o problemie, a także wywarła wpływ na decydentów w rządzie, musimy zebrać znacznie więcej głosów poparcia. Liczę na Państwa pomoc…

Migdały łuskane

    Na zdjęciu – migdały łuskane z jagodami, jako pożywna letnia przekąska lub wręcz – posiłek.   Migdały, tak jak inne orzechy czy nasiona oleiste, nie zawsze są dobrze tolerowane, szczególnie gdy spożywane są same, a nie w kompozycji z innymi pokarmami. Dlatego zalecam spożywać je z jakimś dodatkiem,…

Kompot

  Na zdjęciu – kompot zrobiony z sezonowych owoców, jakie mamy pod ręką w drugiej połowie lipca: porzeczki czarnej i czerwonej, jeżyn oraz jabłek papierówek.   Nie robimy kompotów na zimowe zapasy, gdyż nie ma takiej potrzeby, poza tym świeżo zrobione są najsmaczniejsze i najbardziej odżywcze. Latem i jesienią korzystamy…

Wakacje bez elektrosmogu

  Promieniowanie elektromagnetyczne pochodzące z urządzeń bezprzewodowych to jeden z poważniejszych czynników zdrowia, na który zwracam uwagę moim pacjentom dietetycznym. Wprawdzie dietą można zdziałać cuda, ale niestety współcześnie sama dietoterapia nie wystarcza, aby dojść do pełnego i długookresowego zdrowia (nie wspominam już nawet o "zachowaniu" takiego zdrowia, bo prawdziwie zdrowych…

Humus

    Na zdjęciu – humus, jako składnik białkowy dania obiadowego.   W dni diety roślinnej, przeplatane rotacyjnie z dniami białka zwierzęcego, jakie czasami zalecam w dietoterapii, proponuję humus – bogate źródło białka roślinnego – zamiast mięsa, ryby, jajek czy sera. Z humusem bardzo dobrze komponuje się kasza gryczana lub…

Placuszki makowo-czekoladowe bezzbożowe

  Na zdjęciach – etapy powstawania placuszków makowo-czekoladowych bezzbożowych.   Placuszki makowo-czekoladowe są moim ulubionym przysmakiem, a zarazem wysokoodżywczym posiłkiem. Są znakomitym zastępstwem przemysłowo wyprodukowanej czekolady – osobom uzależnionym od czekolady polecam właśnie te placuszki. Polecam je też pacjentom pozostającym na diecie bezzbożowej. Zaspokajają one nie tylko potrzebę spożycia czegoś…

Glifosat w moczu – artykuł

    Wiele wskazuje na to, że glifosat - powszechnie stosowany środek chwastobójczy i desykant, który powoli i podstępnie rujnuje nasze zdrowie, znajduje się w organizmach większości Polaków, w tym w organizmach dzieci. Środek ten niszczy naszą mikroflorę jelitową, upośledza mechanizmy oczyszczania się organizmu, zaburza układ hormonalny na poziomie subtoksycznych,…

„Warzywo pojedyncze” – kalarepa

    Na zdjęciu – przykład naszego „zdrowego fast foodu”: wiosenna młoda kalarepka i pestki słonecznika.   Posiłek szybki i zdrowy - dobre źródło białka, tłuszczów, węglowodanów, mikro- i makroelementów (w pestkach słonecznika) oraz orzeźwiających antyoksydantów, witamin i dobrej jakości wody (w surowym, świeżym warzywie – w tym przypadku -…

Bułki pszenne

  Na zdjęciu – bułki pszenne zrobione ze strych odmian pszenicy – samopszy i płaskurki. W naszym domu bułki pieczemy tylko od czasu do czasu. Z przepisu wychodzi ich 10 sztuk, zazwyczaj zamrażamy je na zapas. Pieczywa nie jadamy na co dzień, gdyż stanowi ono tylko jedną z mnóstwa innych…

Boeuf Strogonow

  Na zdjęciu – Boeuf Strogonow z odrobiną kaszy gryczanej i melisą. Tym razem przedstawiam Państwu danie mięsne z lepszego gatunku wołowiny według przepisu mojej Mamy, bo tylko w takim wydaniu potrawa ta smakuje mi najbardziej… Moje modyfikacje to kasza gryczana zamiast ryżu i melisa zamiast natki pietruszki, choć oczywiście…

Zupa pomidorowa na zimę

  Na zdjęciu – zupa pomidorowa w wersji zimowej, czyli robiona z zimowych zapasów - pasteryzowanych pomidorów – jeszcze teraz, w czerwcu, gdy do prawdziwie sezonowych pomidorów z naturalnych upraw wciąż daleko. Zupa pomidorowa jest kolejną „zupą tematyczną”, jaką proponuję w mojej książce kucharskiej, na wywarze mięsno-kostnym gotowanym z dodatkiem…

Zupa szpinakowa

  Na zdjęciu – zupa szpinakowa, czyli jedna z wielu „zup tematycznych”, jakie proponuję w mojej książce kucharskiej, na wywarze mięsno-kostnym gotowanym z dodatkiem przypraw, ziół i innych naturalnych suplementów diety. Zupy jarzynowe należą do najzdrowszych posiłków węglowodanowych - o niskim ładunku glikemicznym, zawierających przy tym prozdrowotne kwasy tłuszczowe, a…

Kabel zamiast Wi-Fi

  Poniżej przedstawiam treść wywiadu przeprowadzonego ze mną, jaki ukazał się na łamach Tygodnika Spraw Obywatelskich.   Małgorzata Jankowska: Co panią skłoniło do zainteresowania się kwestią Internetu bezprzewodowego w szkole? Ewa Gierula: Od lat zajmuję się zdrowiem dzieci. Jestem dietetykiem. Zwracam uwagę na różne czynniki, które wpływają na nasze zdrowie. Jednym z nich jest promieniowanie elektromagnetyczne pochodzące ze sztucznych…

Piernik gryczany

    Na zdjęciu – piernik w wydaniu pseudozbożowym – na mące gryczanej. Jest to jeden z naszych ostatnich eksperymentów: upiekliśmy piernik dokładnie według przepisu z książki „Zdrowa Rodzina”, z tym że zamiast mąki ze starej odmiany pszenicy zastosowaliśmy mąkę gryczaną. Ciasto nie wyrosło tak jak w przypadku oryginalnego przepisu…

Lody malinowe

  Na zdjęciu - lody malinowe, jakie przygotowały moje Dzieci w ostatni weekend majowy – bez użycia maszynki, według przepisu z naszej książki kucharskiej. Jak każdy posiłek w naszym domu, również deser w postaci lodów stanowi bogate źródło substancji odżywczych i nie zawiera jakichkolwiek syntetycznych czy wyekstrahowanych substancji chemicznych. Lody…

Placki bananowe bezzbożowe

  Na zdjęciach: placki bananowe bezzbożowe – usmażone dzisiaj w naszym domu. Placki bananowe bezzbożowe polecam dzieciom, a także dorosłym, którzy ze względu na dietoterapię nie mogą spożywać zbóż. Placki te znakomicie wypełniają „pustkę węglowodanową” doskwierającą szczególnie na początku eliminacji zbóż z diety, będąc jednocześnie źródłem wysokowartościowego białka i tłuszczu.…

Logistyka zdrowego żywienia rodziny

  Zdrowe odżywianie rodziny to przede wszystkim dobra organizacja zadań w czasie i zaangażowanie w nią możliwie wszystkich członków rodziny - w granicach ich indywidulanych możliwości. Gotowanie jest oczywiście zadaniem głównym, ale obok niego ważne są też inne czynności. Oprócz garnków będą nam potrzebne również kartki papieru, coś do pisania…

Makaron gryczany

  Wpis ten dedykuję dzieciom, które ze względu na dietoterapię nie mogą spożywać zbóż. Dzieci te, szczególnie na początku diety, często tęsknią za ich ulubioną potrawą – makaronem. W mojej książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” zabrakło przepisu na makaron gryczany, tzn. znajduje się w niej przepis na makaron, ale jedynie…

Wspomnienia o Doktorze Hałacie

Zdjęcie ze spotkania w Krakowie, 28 listopada 2021 r.   Dzisiejszy wpis dedykuję niedawno zmarłemu doktorowi Zbigniewowi Hałatowi – Wielkiemu Człowiekowi cieszącemu się uznaniem tysięcy Polaków, który w latach 90-tych, będąc doświadczonym lekarzem epidemiologiem, obejmował stanowiska Wiceministra Zdrowia i Głównego Inspektora Sanitarnego. Moje wspomnienie: Doktora Hałata spotkałam po raz pierwszy…

Babka tiulowa

  Na zdjęciach – babka tiulowa w dwóch wersjach. W święta zrobiliśmy dwie babki tiulowe, w dwóch różnych formach, za jednym zamachem - z podwójnej porcji ciasta, gdyż jest to tak wyśmienite ciasto, że w czteroosobowej rodzinie znika w oka mgnieniu. Babka z większej formy została pokryta wyrazistą, smakowitą polewą…
1 2 3 6