Dr Andrew Wakefield i artykuł w Lancecie

  Przedstawiam Państwu pewien słynny artykuł, napisany przez 13 autorów i opublikowany w prestiżowym czasopiśmie medycznym The Lancet 28 lutego 1998 r. Artykuł ten został wycofany. Dlaczego? Według obiegowych opinii wyrażanych przez tzw. ekspertów, w tym – niektórych lekarzy i wykładowców na wyższych uczelniach, w pracy tej stwierdzono, że szczepienie MMR…

Co warto zrobić przed szczepieniem

Zanim podejmiemy decyzję o zaszczepieniu siebie czy swojego dziecka, postarajmy się o właściwe dane, aby decyzja ta była racjonalna. Niestety nie zawsze można liczyć na lekarza w tym względzie i czasami musimy działać sami. Zapraszam do wysłuchania mojej audycji:   https://www.youtube.com/watch?v=zwcpdEU3uGA   Materiały uzupełniające: Wirusowe zapalenie wątroby typu B Szczepionki…

Surowy napój z pokrzywy

  Pokrzywa – wartościowe zioło powszechnie dostępne na łąkach, które można zbierać od kwietnia do października, a nawet - listopada. O tym, jak wykorzystać pokrzywę w roli naturalnego suplementu diety – zapraszam na film:   https://www.youtube.com/watch?v=5lBkWhEfuik   Polecam również:   Dr Henryk Różański: Pokrzywa Domowe, naturalne suplementy Surowy napój z…

Surowy napój z dzikiej róży – część 2

Poniżej przedstawiam Państwu filmową ilustrację do mojej ostatniej audycji o tym, jak zrobić napój z dzikiej róży. W filmie przedstawiam też dodatkowe przykłady naturalnej suplementacji diety dziecka. Pod filmem wskazuję link do artykułu dr. Henryka Różańskiego dotyczącego cynamonu.   https://www.youtube.com/watch?v=9mIsPgJfYnE   Dr Henryk Różański: Kora cynamonowca    

Surowy napój z dzikiej róży – część 1

Przedstawiam Państwu jeden ze sposobów na zapewnienie dzieciom naturalnej suplementacji diety. Chciałabym przy tym zaznaczyć, że nie należy traktować suplementacji, nawet tej naturalnej, jako „cudownego leku” na dolegliwości zdrowotne, bo podstawą zdrowia jest dobra dieta, słońce, sen, kontakt z przyrodą, a także unikanie produktów farmaceutycznych, spalin, sztucznego pola elektromagnetycznego czy…

Nauka dr. Price’a – głos z 1970 r.

Dr Weston Price w latach trzydziestych ubiegłego wieku obserwował dziewicze społeczności w różnych zakątkach świata, ludzi, którzy żywili się pokarmami naturalnymi, nieprzetworzonymi przemysłowo i cieszyli się doskonałym zdrowiem. Był również świadkiem tego, jak po zetknięciu się z tzw. cywilizacją i skorzystaniu z jej „dobrodziejstw” w postaci białej mąki, oczyszczonego ryżu…

Aktywatory dr. Price’a

Żółtka, masło, pełnotłusta śmietana, pełnotłuste sery, tłusta ryba, boczek, tłusta gęś, szpik kostny czy podroby w diecie dziecka… Niektórzy mogą się oburzyć… A jednak – warto na co dzień oferować te pokarmy naszym dzieciom! Dlaczego? Posłuchajmy:   https://youtu.be/vDYIcFKO-zU   Źródła: (1) Weston A. Price, D.D.S.: Nutrition and Physical Degeneration, Price-Pottenger,…

Owcza Zagroda

    Zapraszam do wysłuchania wywiadu z panem Michałem Sewerynem, który wraz ze swoją żoną prowadzi gospodarstwo Owcza Zagroda, w Pogórzu Strzyżowskim na Podkarpaciu. Pan Michał co tydzień przyjeżdża na Targ Pietruszkowy w Krakowie, oferując unikatowe pod względem wartości i jakości sery, a także jogurt i kefir. W wywiadzie rozmawiamy…

Przykładowy jadłospis moich dzieci – sierpień 2018

Tym razem – wakacyjny jadłospis moich pociech, jak zawsze – powstający spontanicznie, bez odgórnego planowania. W wakacje taki jadłospis ma szczególną wartość poznawczą, bo najlepiej odzwierciedla ideę swobodnych wyborów kulinarnych w warunkach bogatej oferty pokarmów i ich rotacji oraz samoregulacji organizmu dziecięcego. W tym czasie nigdzie się nie spieszymy, mamy…

Dr Weston A. Price

Dr Weston A. Price – autor książki pt. Nutrition and Physical Degeneration, amerykański dentysta, w latach trzydziestych ubiegłego wieku podróżował po całym świecie, badając rozmaite pierwotne społeczności ludzkie, żyjące w całkowicie naturalnych, dziewiczych warunkach, w odizolowaniu od tzw. cywilizacji. Ludzie ci cieszyli się nie tylko doskonałym uzębieniem, ale też całkowitym…

Surowe mleko i borelioza

Od lat podaję moim dzieciom surowe mleko oraz przetwory z takiego mleka: kwaśną śmietanę, masło, zsiadłe mleko, twaróg, ser żółty, a nawet jogurt, który udaje mi się zrobić z pominięciem wstępnej pasteryzacji. Ze względu na wysoką wartość mleka niepoddanego obróbce termicznej, a również - jego łatwiejsze trawienie, przyswajanie oraz mniejsze…

Ekorab

  Przedstawiam Państwu wywiad, jaki przeprowadziłam 21 lipca 2018 r. z panem Bogdanem Charą. Pan Bogdan, wraz ze swoją żoną Elżbietą prowadzą od lat gospodarstwo ekologiczne – Ekorab. Jest to gospodarstwo niezwykłe, które skupia się na uprawie starych odmian roślin – zbóż i warzyw. Oznacza to coś więcej niż jedynie…

Zioła

  Zioła można stosować w celach leczniczych, jeśli mamy na ich temat odpowiednią wiedzę, a można też korzystać z nich na co dzień, traktując je jako stały element bogatej oferty kulinarnej - naturalny suplement codziennej diety, bez wgłębiania się w tajniki sztuki fitoterapii. Zainteresowanym głębszą wiedzą o ziołolecznictwie polecam książkę…

Aksjomaty zdrowia: odżywianie dziecka

    Zasady odżywiania dzieci, zarówno zdrowych, jak i chorych, można sprowadzić do czterech podstawowych założeń, które przedstawiłam na poniższym schemacie. Istotę tych założeń wyjaśniam w osobnym artykule. Zapraszam do lektury: Jak odżywiać dziecko?   Inne aksjomaty: Pierwszy krok ku zdrowiu Rola rodziców Naturalne suplementy Pokarmy surowe Potencjalne trucizny środowiskowe…

Dieta dziecka w chorobie i zdrowiu – aspekt psychologiczny

  Nasze ponad ośmioletnie doświadczenie z dietą wciąż trwa, choć od ładnych paru lat nie wiemy, co to choroba. A wszystko zaczęło się właśnie od nieustępującej i pogłębiającej się choroby. To był pierwszy bodziec do wprowadzenia zmian żywieniowych w naszej rodzinie. Teraz motywacją do codziennej dbałości o zawartość naszych talerzy…

Gulasz wołowo-warzywny i tyndalizacja mięsa

  Gulasz wołowo-warzywny jest wysokoodżywczym, rozgrzewającym daniem, które może zasmakować niejednemu dziecku. Zawiera sporo zwierzęcego białka, odżywcze tłuszcze i przyjazne węglowodany w postaci warzyw. Przyjazne, czyli takie, które nie powodują dolegliwości zdrowotnych występujących czasami po spożyciu zbóż. Naturalne tłuszcze nasycone, wbrew obiegowej opinii, nie są groźne, mało tego – są…

Wyjazd na wakacje – jak to było w ubiegłym roku

  Tym razem - artykuł odgrzewany z zeszłego roku, ale myślę, że wciąż aktualny, a zwłaszcza teraz, gdy rozpoczyna się sezon wakacyjny. W artykule przedstawiłam nasz rodzinny pomysł na niskobudżetowe wakacje ze zdrowym i odżywczym jedzeniem, z zachowaniem zasad bogatej oferty kulinarnej i swobodnego wyboru pokarmów. Zaznaczam, że przedstawiłam nasze…

Skazani na hipermarkety?

Czy we współczesnym świecie, w dobie pośpiechu i licznych codziennych obowiązków można funkcjonować bez hiper- czy supermarketów? I czy można coś zrobić w zakresie zdrowego odżywiania, gdy nie jesteśmy w stanie zrezygnować z zakupów w tych miejscach? Zapraszam do wysłuchania mojej audycji:   https://www.youtube.com/watch?v=dI7fYy8KsMo   Zapraszam do lektury artykułu pt.…

Schematy

O schematach, jakie nas ograniczają w wielu różnych aspektach: zdobywaniu wiedzy, przeświadczeniu o długości i jakości ludzkiego życia, zarabianiu pieniędzy, edukacji, odżywianiu się czy korzystaniu z osiągnięć innych ludzi. O postawie przeciwnej schematycznemu myśleniu, przejawiającej się uważnością, świadomością, czujnością, czyli każdorazowo świeżym spojrzeniem na rzeczywistość:   https://youtu.be/sQfw2zGq52c    

Dieta człowieka okiem biochemika

W marcu 2018 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu odbyła się trzecia międzynarodowa konferencja pt. Człowiek – Żywność – Zdrowie, pod przewodnictwem JM Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu - prof. dr. hab. Tadeusza Trziszki oraz Kierownika Katedry i Zakładu Biochemii Lekarskiej Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu – prof. dr. hab. Andrzeja…

Przykładowy jadłospis moich dzieci – kwiecień 2018

Postanowiłam ponownie przedstawić jadłospis moich dzieci, z trzech kolejnych dni, jak zawsze stworzony przez nie same, pod wpływem ich zmieniających się upodobań kulinarnych, z reguły - bez mojej ingerencji. Staram się nie wtrącać w ten delikatny proces naturalnej samoregulacji, który można łatwo zakłócić. Moja rola – rodzica, kończy się na…

Spotkanie z Mamami – 21 marca 2018 – część 6

A oto ostatni odcinek dźwiękowej relacji ze spotkania z przemiłymi Mamami, które chciałyby wprowadzić dobre zmiany w życiu swoich Pociech. Poruszone wątki: swobodny wybór pokarmów; "zdrowy fastfood" zamiast chleba; jak zrobić sobie masło klarowane; przykładowy jadłospis mojej córki; zioła; zakupy u rolników; zanieczyszczenie upraw; sposób wprowadzania zmian w żywieniu.  …

Spotkanie z Mamami – 21 marca 2018 – część 4

A oto kolejny odcinek dźwiękowej relacji ze spotkania z przemiłymi Mamami, które chciałyby wprowadzić dobre zmiany w życiu swoich Pociech. Poruszone wątki: swobodny wybór pokarmów a organizacja gotowania; zakupy; unikanie zakazów i nakazów w żywieniu dzieci; przerwy w jedzeniu; angażowanie dzieci a rola rodziców; nałogowe jedzenie pieczywa; co zamiast chleba…

Spotkanie z Mamami – 21 marca 2018 – część 3

Zapraszam do wysłuchania dalszego ciągu relacji ze spotkania z przemiłymi Mamami, które chciałyby wprowadzić dobre zmiany w życiu swoich Pociech. Poruszone wątki: otyłość i niedożywienie jakościowe; nałogi; dr Weston A. Price - badania prymitywnych społeczności; bogata oferta kulinarna; swobodny wybór pokarmów; rotacja pokarmów; mleko krowie a kozie; naturalne drogowskazy: smak…

Spotkanie z Mamami – 21 marca 2018 – część 2

Zapraszam do wysłuchania kolejnej części dźwiękowej relacji ze spotkania z przemiłymi Mamami, które chciałyby wprowadzić dobre zmiany w życiu swoich Pociech. Poruszone wątki: tłuszcze; węglowodany przetworzone; otyłość.   https://youtu.be/pm8bxisK8nE   Spotkanie z Mamami – 21 marca 2018 – część 1 Spotkanie z Mamami - 21 marca 2018 - część 3…

Spotkanie z Mamami – 21 marca 2018 – część 1

  Zapraszam do wysłuchania pierwszej części dźwiękowej relacji ze spotkania z przemiłymi Mamami, które chciałyby wprowadzić dobre zmiany w życiu swoich Pociech. Poruszone wątki: atopowe zapalenie skóry; leczenie dietą - dr Witoszek i doświadczenie innych lekarzy; jakość żywności; mleko; nauka dietetyczna a spontaniczny jadłospis; pszenica; gluten; uzależnienie od produktów spożywczych.…

Agresja w szkole

Agresja wśród uczniów to temat coraz częściej podejmowany przez nauczycieli i rodziców, co jest symptomem narastającego problemu społecznego. Mówimy o problemie realnym, a nie wydumanym, który jeszcze dwadzieścia – trzydzieści lat temu był marginalny. Nauczyciele i rodzice spotykają się, zaczynają rozmawiać i szukać rozwiązań w postaci jakichś dodatkowych zajęć, wycieczek,…

Zdrowe Dzieci – spotkanie

  Zapraszam serdecznie wszystkich rodziców, dziadków i innych opiekunów dzieci na spotkanie, w czasie którego będziemy mogli porozmawiać o tym, jak zadbać o zdrowie naszych milusińskich na co dzień.   Spotkanie odbędzie się w najbliższą środę, 21 marca 2018 r. o godzinie 18.00, w przedszkolu HippoArt w Wieliczce. Adres: ul.…

Mleko ze sklepu

  Dlaczego mleko czy ser ze sklepu tak często powodują alergię lub nietolerancję pokarmową? Czy kazeina (główne białko mleczne) i laktoza (cukier mleczny) są tu rzeczywiście winowajcami? Jak wielu z nas spróbowało porównać wpływ na organizm mleka z kartonu z oddziaływaniem mleka surowego, pełnotłustego, spożytego w niedługim czasie po udoju?…

Zdrowe Dzieci gotują: wiórki ziemniaczane

  Tym razem, w poniższym filmie, przedstawiam ulubione danie moich Dzieci, pełnotłuste i bezzbożowe. Wykorzystane składniki: ziemniaki – z założenia niezanieczyszczone chemią (z upraw ekologicznych); smalec – świeży, naturalny, pachnący, smakowity – bezpośrednio od zaufanego producenta, który współpracuje z małymi gospodarstwami rolnymi; tłuszcz nasycony to ważny element diety dzieci, o…

Immunologiczne aspekty szczepień – wykład prof. dr hab. Nadziei Dreli

  Większość ludzi jest zbyt beztroska i leniwa, by sprawdzać fakty i opierać na nich wnioskowanie. Wolą powoływać się na „opinie” powstające w wyniku zgadywania lub powierzchownych przypuszczeń.[1]   Koleżanka, mama trzymiesięcznego dziecka, zadała mi niedawno takie pytanie: jakie szczepienie byłoby bezpieczniejsze - tzw. szczepionką sześć w jednym czy kilkoma…

Szczepionki – prezentacje Jerzego Zięby

  Ponownie poruszam wzbudzający silne emocje, niezwykle trudny, skomplikowany i wielowątkowy temat szczepień. Byłby on dla mnie obcy, gdyby nie przykre, a czasami wręcz bolesne doświadczenia dotyczące moich Dzieci, mnie samej i naszej dalszej rodziny. Przedstawiam Państwu serię prezentacji, które stanowią usystematyzowany, przejrzysty i praktyczny zbiór udowodnionych naukowo informacji dotyczących…

Choroby nakazane prawem – film Adama Kołaczka

  Poniżej przedstawiam film dokumentalny Adama Kołaczka pt. Choroby nakazane prawem, w trzech odcinkach. Tytuł brzmi alarmująco, ale jeszcze bardziej alarmująca i zatrważająca jest sama treść filmu, która dotyczy szczepień i stanu zdrowia polskich dzieci. Udostępniam ten niezwykle starannie stworzony dokument nie po to, aby wystraszyć rodziców, a raczej po…

Zdrowe Dzieci gotują: coś do szkoły

  Poniższy filmik to zestawienie kilku niezależnych ujęć z kilku poranków. Film przedstawia przykłady z naszego życia, które pokazują, co dziecko może sobie przygotować do zjedzenia w szkole, niekoniecznie z użyciem pieczywa. Codzienne kanapki oznaczają monotonię w żywieniu, która prowadzi do chorobotwórczych nadmiarów z jednej strony, i niedoborów – z…

Aksjomaty zdrowia: pierwszy krok ku zdrowiu

  Pierwszy krok ku zdrowiu, warunek osiągnięcia maksymalnej skuteczności wszelkich działań, terapii czy zabiegów względem dziecka przewlekle chorego to przykręcenie kranu z substancjami toksycznymi i otwarcie kranu z substancjami odżywczymi. Czasami okazuje się, że te dwa ruchy wystarczą – dziecko całkowicie powraca do zdrowia, i to na trwałe. Odciążenie od…

Zdrowe Dzieci gotują: banany w sosie czekoladowym

  Banany w sosie czekoladowym to pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu, a do tego odżywcze danie – przekąska. Ważne, aby kakao było pełnotłuste, a oliwa – dobrej jakości, czyli świeża, tłoczona na zimno, niefiltrowana (z wartościowym osadem) i nierafinowana. Banany w sosie czekoladowym smakują jak czekolada, jeśli tylko zastosujemy…

Aksjomaty zdrowia: naturalne suplementy

  Czy suplementy w tabletkach są naprawdę potrzebne naszym dzieciom? Stopień przyswajalności dostarczanych w ten sposób witamin, soli mineralnych czy tzw. izolatów białka jest wątpliwy, poza tym spożywanie sztucznie pozyskanych składników odżywczych może powodować skutki uboczne. Trudno też określić właściwą dawkę odpowiadającą potrzebom metabolicznym konkretnego dziecka w konkretnym dniu i…

Aksjomaty zdrowia: potencjalne trucizny środowiskowe

    Tytułem wstępu do poniższego diagramu, przedstawiam definicję słowa „trucizna”, sformułowaną w toksykologii:   trucizna - substancja, która po wchłonięciu do organizmu lub wytworzona w organizmie powoduje zaburzenie jego funkcji lub śmierć.[1]   Umownie, tylko dla potrzeb tego artykułu, rozszerzam tę definicję, zakładając, że zaburzenie funkcjonowania organizmu może być…

Samoregulacja

  Jeśli zależy nam, aby nasze dziecko było zdrowe i szczęśliwe, to nie ulega wątpliwości, że w jego wychowanie należy włożyć wysiłek. Akurat w tej dziedzinie działanie na skróty nie sprawdza się i wpędza nas w ślepy zaułek. Można jednak sprawić, że to, co robimy dla naszych dzieci nie tylko…

Rola rodziców

  O tym, jak powstał blog i książka Zdrowe Dzieci - o utrzymywaniu dzieci w zdrowiu i wyprowadzaniu z choroby bez leków i suplementów, a także dlaczego współczesne dzieci coraz bardziej zapadają na choroby przewlekłe i czy rodzice mogą coś zrobić, aby odwrócić ten alarmujący trend.   https://www.youtube.com/watch?v=bORJJCw3rrA    

Wstęp do książki „Zdrowe Dzieci” – tom 2

  W pierwszym tomie Zdrowych Dzieci przedstawiłam szereg różnych czynników wpływających na zdrowie dziecka, począwszy od tych najbardziej oczywistych - odżywiania, emocji i snu, poprzez bardziej kontrowersyjne – szczepionki i leki, a skończywszy na tych pozornie błahych, nie zawsze branych pod uwagę, jak na przykład wynalazki cywilizacyjne, toaleta poranna czy…

Dajcie dzieciom słodyczy

  Dlaczego zabraniać dzieciom słodyczy?   Nie chodzi o cukier występujący w miodzie, burakach cukrowych, rodzynkach, figach, suszonych daktylach, słodkich owocach, słodzie jęczmiennym, kaszy jaglanej, kukurydzianej. To naturalny cukier, potrzebny człowiekowi do życia jak pokarm i woda. Zwłaszcza mózg nie może obejść się bez naturalnej „słodyczy”, a dzieciom potrzeba jej…

Szarlotka jaglana

  Szarlotka jaglana była hitem kulinarnym dla moich dzieci przez mniej więcej dwa lata. Jadana w rotacji, tj. raz – trzy razy w tygodniu, długo nie nudziła się, aby potem pójść w odstawkę. Teraz powraca do łask, ale okresowo, z przerwami. Dlaczego ją polecam? Po pierwsze, dlatego że smakuje osobom…