Dzień dobry 🙂 chciałabym zacząć przygodę z domowym jogurtem. Mam dostęp do mleka surowego, kupiłam zakwaskę. Czy może Pani Ewa lub Ktoś z Uczestników grupy ma i używa jakąś jogurtownicę, którą poleca? Będę wdzięczna za namiary :)))
Należy zwrócić uwagę na materiał, z jakiego wykonane są pojemniki na jogurt – nie powinien to być plastik. Co do firmy – trudno mi powiedzieć, jaka oferuje solidny sprzęt – nasze jogurtownice po jakimś czasie użytkowania psuły się. Obecnie jogurt robimy w słoikach, które umieszczamy w pasteryzatorze.
Pani Ewo, a jakiego pasteryzatora Państwo używają? I drugie pytanie: czy do tego celu nada się również zwykły piekarnik?
Nasz pasteryzator to 30-litrowy kocioł kupiony przed laty w Lidlu. Piekarnik – przynajmniej ten nasz – jest mniej precyzyjny, jeśli chodzi o temperaturę, więc nie polecam.
Pani Ewo, ale czy nie lepiej, żeby właśnie te jogurty nie były pasteryzowane? Czy chodzi po prostu o to, że używając pasteryzatora, można osiągnąć niską temperaturę, która jest odpowiednia dla przyrządzenia jogurtów?
To drugie 🙂