Jak dożywić dziecko po operacji wyrostka?
Regeneracja jelita – osłabionego przebytą operacją lub innymi czynnikami – wymaga zasilenia go wysokiej jakości odżywczymi i probiotycznymi pokarmami pochodzącymi z małych gospodarstw prowadzonych w sposób tradycyjny. Typowe produkty spożywcze ze sklepu mają relatywnie niską gęstość odżywczą i zawierają substancje chorobotwórcze, które działają antyodżywczo – organizm zużywa własne zasoby witamin oraz makro- i mikroelementów, aby się ich pozbyć.
Z diety czasowo eliminujemy potrawy zbożowe: wypieki, mąkę, naleśniki, pierogi, makarony, kasze, ryż, kukurydzę itp. W pooperacyjnym stanie jelit zboża działają prozapalnie. Poza tym wykluczamy warzywa strączkowe, które również narażają osłabione zabiegiem dziecko na stan zapalny.
Tuż po powrocie pacjenta ze szpitala proponuję dietę płynną. Tutaj pomocnym narzędziem będzie indeks pokarmów zalecanych w stanach zapalnych jelit znajdujący się na s. 505 w książce Zdrowa Rodzina. W początkowym okresie wskazany jest nadzór doświadczonego dietetyka.
Aby odżywić organizm, najpierw należy naprawić jelita. Samo połknięcie wysokoodżywczych pokarmów nie gwarantuje odżywienia, gdyż składniki odżywcze muszą być jeszcze wchłonięte – przez sprawną, zdrową ścianę jelitową.