Jakie mięso będzie najzdrowsze – wskazane dla dziecka, które ma skończone 1.5 roku, oraz na co zwracać uwagę przy zakupie takiego mięsa?
Każdy rodzaj mięsa pochodzącego z gospodarstwa ekologicznego, jak również dziczyzna z czystych lasów (oddalonych od pól uprawnych) nadaje się dla maluszka. Ważne, aby „zwierzę zjadać w całości”. Co to oznacza w praktyce? Nie wybieramy jedynie chudych mięśni – tłuszcz odgrywa ważną rolę w przyswajaniu witamin, a co za tym idzie – mikro- i makroelementów oraz aminokwasów z białek. W przypadku drobiu nie usuwamy skórki. Mięso o szczególnym znaczeniu odżywczym, a więc profilaktycznym i leczniczym, to podroby: serce, wątróbka, ozorek, grasica, móżdżek itp. Maluszkowi najlepiej robić pasztety i mięso mielone na bazie ww. części zwierzęcia – dzieciom tego typu dania mięsne najbardziej smakują. Mięsa rotujemy, tj. raz robimy coś z cielęciny, innym razem – z kaczki, dziczyzny itd. Współpracujemy z dzieckiem – zwracamy uwagę na to, które mięsa najbardziej mu smakują, choć oczywiście smaki mogą się zmienić wraz z upływem czasu.
Mięso nabywamy bezpośrednio od rolnika zaraz po uboju i ewentualnym dojrzewaniu w chłodni (to drugie dotyczy szczególnie wołowiny), tak aby było jak najświeższe. Kupujemy je w większej ilości, porcjujemy, opisujemy i mrozimy. Oczywiście część można od razu przyrządzić.
Przepisy na mięso mielone i pasztety znajdują się w książce kucharskiej Zdrowa Rodzina.
Warto wspomnieć o królikach z przydomowego chowu. Karmione są głównie trawą i ziołami. To bardzo zdrowe, jednak chude mięso. Dlatego przeznaczamy je na pasztety w połączeniu z tłustą wp. zaś combry podajemy w śmietanie.