-
- Dobrze udokumentowana książka popularnonaukowa.
- Niepodważalny dowód – na podstawie 10-letnich słynnych, ponadczasowych badań dr. Westona Price’a – na to, że pokarmy są lekiem, a produkty trucizną.
- O zębach – najważniejszym barometrze odporności człowieka i o tym, jak uniknąć próchnicy od narodzin po śmierć.
- O tym, dlaczego dodatki „E” do żywności i pestycydy to tyko wierzchołek góry lodowej.
- Praktyczne wskazówki: jak się odżywiać w dzisiejszych czasach, żeby się nie pochorować oraz zachować zdrowie i energię.
Książka pt. Żywność a zdrowie człowieka – o pokarmach naturalnych i produktach spożywczych oraz ich wpływie na organizm to nowe, niestandardowe spojrzenie na temat wpływu pożywienia człowieka na jego zdrowie, w którym za podstawę zaleceń dietetycznych mających służyć profilaktyce zdrowotnej i leczeniu przyjęto jakość żywności. Książka na nowo formułuje definicję jakości żywności, ponieważ na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu – stu lat okoliczności jej pozyskiwania i wytwarzania drastycznie się zmieniły. Wskutek tych zmian nie tylko spadła wartość odżywcza żywności, ale także pojawiły się w niej substancje chorobotwórcze, w związku z czym to właśnie żywność stała się jednym z głównych czynników utraty zdrowia całych społeczeństw. Książka daje wskazówki na temat tego, co współczesny człowiek może zrobić w tej nowej i trudnej dla niego sytuacji, aby zapewnić sobie odżywczy i bezpieczny pokarm, który uchroni go przed chorobami.
Słowo od autorki:
Świetna książka!
W wielu o dietach przewija się odniesienie do dzieła dr. Westona Andrew Pricea “Nutrition and Physical Degeneration”.
Unikalne, znakomicie zilustrowane i przemawiające do wyobraźni dzieło nie doczekało się jednak polskiego przekładu.
Niemniej ukazała się książka, która za zgodą fundacji Price-Pottenger w skondensowanej formie przybliża polskiemu czytelnikowi całą esencję dzieła Price’a i zawiera oryginalne ilustracje.
Autorka książki [b]”Żywność a zdrowie człowieka”[/b] Ewa Gierula, z wielką skrupulatnością opracowała w formie tabelarycznej parametry poszczególnych, badanych przez Pricea diet, umożliwiając czytelnikowi ich porównanie bez konieczności wertowania opasłego dzieła w języku angielskim.
Książka, napisana pięknym językiem, prosto i klarownie odnosi istotę jakości żywienia przedstawioną przez Pricea do współczesnych czasów. Skłania do zmiany zwyczajów żywieniowych pokazując korzyści takiego działania ale też i daje wskazówki, jak to osiągnąć.
Nie ma w niej nic z ortodoksji żywieniowej a jedynie wskazówki, jak świadomie podejść do produktów spożywczych aby stały się dla organizmu życiodajnym pokarmem.
Napiszę hasłowo:
– wskazówki kształtowania smaku,
– obserwacja samopoczucia,
– uwzględnienie własnych preferencji,
– uwzględnienie sezonowości i różnorodności produktów.
Przeczytałam z wielkim zainteresowaniem i teraz zaczynam po raz drugi, robiąc już notatki 🙂
Świetna książka !!!