Yehuda Shoenfeld, Maria Maślińska:
AUTOIMMUNOLOGICZNY (AUTOZAPALNY) ZESPÓŁ ZAPALNY INDUKOWANY PRZEZ ADIUWANTY
Reumatologia 2/2013
Naskręcki, R., Grzonka, M.
BLUE LIGHT HAZARD, CZYLI CZY I JAK CHRONIĆ SIĘ PRZED NADMIAREM ŚWIATŁA
Pracownia Fizyki Widzenia i Optometrii, Wydział Fizyki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wójtowicz, A.K., Szychowski, K.A.:
DDT – PRZEKLEŃSTWO CZY BŁOGOSŁAWIEŃSTWO XX WIEKU?
Katedra Biotechnologii Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Marie-Caroline Michalski, Caroline Januel:
DOES HOMOGENIZATION AFFECT THE HUMAN HEALTH PROPERTIES OF COW’S MILK?
Trends in Food Science & Technology
Sandra, D.G. Dalgleish:
International Dairy Journal
Marta Kwiatkowska, Paweł Jarosiewicz, Bożena Bukowska:
GLIFOSAT I JEGO PREPARATY – TOKSYCZNOŚĆ, NARAŻENIE ZAWODOWE I ŚRODOWISKOWE
Instytut Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi
Henryka Langauer-Lewowicka:
GLIN – ZAGROŻENIA ŚRODOWISKOWE
Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu
Anthony Samsel, Stephanie Seneff:
Entropy 2013, 15
Van Lieshout, G.A.A., Lambers, T.T., Bragt, M.C.E., Hettinga, K.A.:
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2019
Weigt, D., Kiel, A., Nawracała, J., Kurasiak-Popowska, D., Tomkowiak, A., Mikołajczyk, S., Niemann, J.:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Mańka, S., Majewska, E.
IMMUNOREGULACYJNE DZIAŁANIE MELATONINY. MECHANIZM DZIAŁANIA I WPŁYW NA KOMÓRKI PROCESU ZAPALNEGO
Zakład Patofizjologii i Immunologii Klinicznej, Katedra Nauk Podstawowych, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Almaas, H., Cases, A.L., Devold, T.G., Holm, H., Langsrud, T., Aabakken, L., Aadnoey, T., Vegarud, G.E.:
IN VITRO DIGESTION OF BOVINE AND CAPRINE MILK BY HUMAN GASTRIC AND DUODENAL ENZYMES
International Dairy Journal, 2006
Barbara Kuczyńska, Agnieszka Wasilewska, Maciej Biczysko, Tomasz Banasiewicz, Michał Drews:
Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Onkologii Gastroenterologicznej i Chirurgii Plastycznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Kierownik: prof. dr hab. Michał Drews
Prof. Grażyna Cichosz, prof. Hanna Czeczot:
KWASY TŁUSZCZOWE IZOMERII TRANS W DIECIE CZŁOWIEKA
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, kierownik: dr hab. inż. B. Staniewski, prof. UWM, Katedra i Zakład Biochemii I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik: prof. dr hab. A. Barańczyk-Kuźma
Michael Finkel:
LUDZIE HADZA: ŻYJĄ W CZASIE TERAŹNIEJSZYM – TU I TERAZ
National Geographic Polska
Danko Hodowla Roślin:
Wiesława Ciepłowska:
Zawilska J. B., Czarnecka, K.:
MELANOPSYNA – NOWO ODKRYTY CHRONOBIOLOGICZNY RECPETOR ŚWIATŁA
Zakład Farmakodynamiki Uniwersytetu Medycznego, Centrum Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk w Łodzi
Chun Z. Yang,Stuart I. Yaniger, V. Craig Jordan, Daniel J. Klein, and George D. Bittner:
MOST PLASTIC PRODUCTS RELEASE ESTROGENIC CHEMICALS: A POTENTIAL HEALTH PROBLEM THAT CAN BE SOLVED
US National Library of Medicine, National Institutes of Health
Najwyższa Izba Kontroli:
NADZÓR NAD STOSOWANIEM DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI. LATA 2016-2018 (I KWARTAŁ)
Dr inż. Barbara Mikołajczak:
NAJBARDZIEJ NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI CHEMICZNE WYSTĘPUJĄCE W WODZIE PITNEJ
Zbigniew Rudkowski:
Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu, dyrektor: dr n. med. Piotr Z. Brewczyński
The World Health Organization:
Marika Kowalska, Marek Aljewicz, Ewelina Mroczek, Grażyna Cichosz:
OLEJ PALMOWY – TAŃSZA I ZDROWSZA ALTERNATYWA
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Kierownik: dr hab. inż. B. Staniewski, prof. UWM
Christopher Masterjohn:
ON THE TRAIL OF THE EXLUSIVE X-FACOR: A SIXTY-TWO-YEAR-OLD MYSTERY FINALLY SOLVED
The Weston A. Price Foundation
Prof. Jan K. Ludwicki:
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE (GMO) – ASPEKTY TOKSYKOLOGICZNE
Zakład Toksykologii Środowiskowej, Państwowy Zakład Higieny
Mirosława Chrabąszcz, Anna Czulińska, Małgorzata Dusik, studentki III roku chemii:
POLICHLOREK WINYLU – SZKODLIWY POLIMER
Studenckie Koło Naukowe „KALCYT”, Akademia Świętokrzyska im. Jana Kochanowskiego w Kielcach, recenzent: Prof. AŚ dr hab. Zdzisław M. Migaszewski
Instytut Spraw Obywatelskich (red. Rafał Górski):
RATUJ DZIECI! EDUKACJA TECHNOLOGICZNA: E-UZALEŻNIENIA I ELEKTROSMOG
Patrycja Kłusek:
ROLA STRESU PSYCHOLOGICZNEGO W NEUROENDOKRYNNEJ REGULACJI POBIERANIA POKARMU I POWSTAWANIU OTYŁOŚCI
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Emilia Bagnicka:
SKŁAD I WARTOŚĆ ODŻYWCZA MLEKA KOZIEGO W PORÓWNANIU Z MLEKIEM KROWIM OWCZYM I KOBIECYM
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN
Mgr inż. Witold Danelski, prof. dr hab. Małgorzata Korbin:
SPRAWOZDANIE Z BADAŃ PODSTAWOWYCH PROWADZONYCH W 2017 ROKU NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Instytut Ogrodnictwa Inhort
Dr hab. inż. Zygmunt Usydus, prof. nadzw., dr inż. Joanna Szlinder-Richert:
SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE W RYBACH MORSKICH I HODOWLANYCH (str. 63)
Projekt badawczy własny nr N N312 208136, pt. „Ocena wartości odżywczej i bezpieczeństwa zdrowotnego wybranych gatunków ryb z importu w porównaniu z ważnymi gospodarczo w Polsce rybami bałtyckimi i hodowlanymi”, finansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Prof. d r hab. Bożena Waszkiewicz-Robak:
SYROPY I INNE SŁODKIE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI – CZY TO DOBRE I ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU?
Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN SPEŁNIAJĄCE WYMOGI PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ
Prof. Walter J. Crinnion
Environmental Medicine, Southwest College of Naturopathic Medicine, Tempe AZ, USA
EFSA Journal:
THE 2017 EUROPEAN UNION REPORT ON PESTICIDE RESIDUES IN FOOD
Jane Lukshis, MN, RN, CNS:
Clinical Nurse Specialist Children’s Hospital, Palmetto Health Richland Columbia, SC 29203 J. Lukshis/Medical Veritas 2 (2005) 530–534
Agnieszka Szewczyk, Ewa Hanczakowska:
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, 32-083 Balice k. Krakowa
Paulina Smyda
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
Anna Jurkiewicz, Franciszek Bujak:
ZAGROŻENIA ZDROWOTNE ZWIĄZANE Z GENETYCZNIE MODYFIKOWANĄ ŻYWNOŚCIĄ (GMF)
Instytut Medycyny Wsi, Zakład Zdrowia Publicznego, Lublin
Prof. Jacek J. Nowak:
ZAGROŻENIA ZE STRONY GLIFOSATU I ROUNDUPU, NAJSZERZEJ UŻYWANYCH W UPRAWACH GMO – RAPORT
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC)
Prof. Jerzy Truchliński, prof. Eligiusz Madej, dr n. wet. Tomasz Riha:
ZDROWOTNE I METABOLICZNE KONSEKWENCJE NADMIARU I NIEDOBORU SIARKI
Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza im. W. Pola w Lublinie
Prof. Grażyna Cichosz, prof. Stanisław Kazimierz Wiąckowski:
ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE MODYFIKOWANA – WIELKA NIEWIADOMA
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytet im. J. Kochanowskiego w Kielcach
Źródło ilustracji: Wikipedia