Artykuły naukowe
Yehuda Shoenfeld, Maria Maślińska:
AUTOIMMUNOLOGICZNY (AUTOZAPALNY) ZESPÓŁ ZAPALNY INDUKOWANY PRZEZ ADIUWANTY
Reumatologia 2/2013
Marta Maruszewska-Cheruiyot, Katarzyna Donskow-Łysoniewska, Maria Doligalska:
Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2019; 73: 645–653
Naskręcki, R., Grzonka, M.
BLUE LIGHT HAZARD, CZYLI CZY I JAK CHRONIĆ SIĘ PRZED NADMIAREM ŚWIATŁA
Pracownia Fizyki Widzenia i Optometrii, Wydział Fizyki, Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wójtowicz, A.K., Szychowski, K.A.:
DDT – PRZEKLEŃSTWO CZY BŁOGOSŁAWIEŃSTWO XX WIEKU?
Katedra Biotechnologii Zwierząt, Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie
Marie-Caroline Michalski, Caroline Januel:
DOES HOMOGENIZATION AFFECT THE HUMAN HEALTH PROPERTIES OF COW’S MILK?
Trends in Food Science & Technology
Sandra, D.G. Dalgleish:
International Dairy Journal
Marta Kwiatkowska, Paweł Jarosiewicz, Bożena Bukowska:
GLIFOSAT I JEGO PREPARATY – TOKSYCZNOŚĆ, NARAŻENIE ZAWODOWE I ŚRODOWISKOWE
Instytut Medycyny Pracy im. prof. J. Nofera w Łodzi
Henryka Langauer-Lewowicka:
GLIN – ZAGROŻENIA ŚRODOWISKOWE
Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu
Anthony Samsel, Stephanie Seneff:
Entropy 2013, 15
Van Lieshout, G.A.A., Lambers, T.T., Bragt, M.C.E., Hettinga, K.A.:
Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 2019
Weigt, D., Kiel, A., Nawracała, J., Kurasiak-Popowska, D., Tomkowiak, A., Mikołajczyk, S., Niemann, J.:
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Mańka, S., Majewska, E.
IMMUNOREGULACYJNE DZIAŁANIE MELATONINY. MECHANIZM DZIAŁANIA I WPŁYW NA KOMÓRKI PROCESU ZAPALNEGO
Zakład Patofizjologii i Immunologii Klinicznej, Katedra Nauk Podstawowych, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
Almaas, H., Cases, A.L., Devold, T.G., Holm, H., Langsrud, T., Aabakken, L., Aadnoey, T., Vegarud, G.E.:
IN VITRO DIGESTION OF BOVINE AND CAPRINE MILK BY HUMAN GASTRIC AND DUODENAL ENZYMES
International Dairy Journal, 2006
Barbara Kuczyńska, Agnieszka Wasilewska, Maciej Biczysko, Tomasz Banasiewicz, Michał Drews:
Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej, Chirurgii Onkologii Gastroenterologicznej i Chirurgii Plastycznej Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Kierownik: prof. dr hab. Michał Drews
Prof. Grażyna Cichosz, prof. Hanna Czeczot:
KWASY TŁUSZCZOWE IZOMERII TRANS W DIECIE CZŁOWIEKA
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, kierownik: dr hab. inż. B. Staniewski, prof. UWM, Katedra i Zakład Biochemii I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, kierownik: prof. dr hab. A. Barańczyk-Kuźma
Michael Finkel:
LUDZIE HADZA: ŻYJĄ W CZASIE TERAŹNIEJSZYM – TU I TERAZ
National Geographic Polska
Danko Hodowla Roślin:
Wiesława Ciepłowska:
Zawilska J. B., Czarnecka, K.:
MELANOPSYNA – NOWO ODKRYTY CHRONOBIOLOGICZNY RECPETOR ŚWIATŁA
Zakład Farmakodynamiki Uniwersytetu Medycznego, Centrum Biologii Medycznej Polskiej Akademii Nauk w Łodzi
Chun Z. Yang,Stuart I. Yaniger, V. Craig Jordan, Daniel J. Klein, and George D. Bittner:
MOST PLASTIC PRODUCTS RELEASE ESTROGENIC CHEMICALS: A POTENTIAL HEALTH PROBLEM THAT CAN BE SOLVED
US National Library of Medicine, National Institutes of Health
Najwyższa Izba Kontroli:
NADZÓR NAD STOSOWANIEM DODATKÓW DO ŻYWNOŚCI. LATA 2016-2018 (I KWARTAŁ)
Dr inż. Barbara Mikołajczak:
NAJBARDZIEJ NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI CHEMICZNE WYSTĘPUJĄCE W WODZIE PITNEJ
Zbigniew Rudkowski:
Instytut Medycyny Pracy i Zdrowia Środowiskowego w Sosnowcu, dyrektor: dr n. med. Piotr Z. Brewczyński
The World Health Organization:
Marika Kowalska, Marek Aljewicz, Ewelina Mroczek, Grażyna Cichosz:
OLEJ PALMOWY – TAŃSZA I ZDROWSZA ALTERNATYWA
Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie Kierownik: dr hab. inż. B. Staniewski, prof. UWM
Christopher Masterjohn:
ON THE TRAIL OF THE EXLUSIVE X-FACOR: A SIXTY-TWO-YEAR-OLD MYSTERY FINALLY SOLVED
The Weston A. Price Foundation
Prof. Jan K. Ludwicki:
ORGANIZMY MODYFIKOWANE GENETYCZNIE (GMO) – ASPEKTY TOKSYKOLOGICZNE
Zakład Toksykologii Środowiskowej, Państwowy Zakład Higieny
Mirosława Chrabąszcz, Anna Czulińska, Małgorzata Dusik, studentki III roku chemii:
POLICHLOREK WINYLU – SZKODLIWY POLIMER
Studenckie Koło Naukowe „KALCYT”, Akademia Świętokrzyska im. Jana Kochanowskiego w Kielcach, recenzent: Prof. AŚ dr hab. Zdzisław M. Migaszewski
Instytut Spraw Obywatelskich (red. Rafał Górski):
RATUJ DZIECI! EDUKACJA TECHNOLOGICZNA: E-UZALEŻNIENIA I ELEKTROSMOG
Patrycja Kłusek:
ROLA STRESU PSYCHOLOGICZNEGO W NEUROENDOKRYNNEJ REGULACJI POBIERANIA POKARMU I POWSTAWANIU OTYŁOŚCI
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Emilia Bagnicka:
SKŁAD I WARTOŚĆ ODŻYWCZA MLEKA KOZIEGO W PORÓWNANIU Z MLEKIEM KROWIM OWCZYM I KOBIECYM
Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN
Mgr inż. Witold Danelski, prof. dr hab. Małgorzata Korbin:
SPRAWOZDANIE Z BADAŃ PODSTAWOWYCH PROWADZONYCH W 2017 ROKU NA RZECZ ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO
Instytut Ogrodnictwa Inhort
Dr hab. inż. Zygmunt Usydus, prof. nadzw., dr inż. Joanna Szlinder-Richert:
SUBSTANCJE NIEPOŻĄDANE W RYBACH MORSKICH I HODOWLANYCH (str. 63)
Projekt badawczy własny nr N N312 208136, pt.„Ocena wartości odżywczej i bezpieczeństwa zdrowotnego wybranych gatunków ryb z importu w porównaniu z ważnymi gospodarczo w Polsce rybami bałtyckimi i hodowlanymi”, finansowany przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego
Prof. d r hab. Bożena Waszkiewicz-Robak:
SYROPY I INNE SŁODKIE SKŁADNIKI ŻYWNOŚCI – CZY TO DOBRE I ZDROWE ZAMIENNIKI CUKRU?
Zakład Żywności Funkcjonalnej i Towaroznawstwa, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi:
ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN SPEŁNIAJĄCE WYMOGI PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ
Prof. Walter J. Crinnion
Environmental Medicine, Southwest College of Naturopathic Medicine, Tempe AZ, USA
EFSA Journal:
THE 2017 EUROPEAN UNION REPORT ON PESTICIDE RESIDUES IN FOOD
Jane Lukshis, MN, RN, CNS:
Clinical Nurse Specialist Children’s Hospital, Palmetto Health Richland Columbia, SC 29203 J. Lukshis/Medical Veritas 2 (2005) 530–534
Agnieszka Szewczyk, Ewa Hanczakowska:
Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy, Dział Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, 32-083 Balice k. Krakowa
Paulina Smyda
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy
Anna Jurkiewicz, Franciszek Bujak:
ZAGROŻENIA ZDROWOTNE ZWIĄZANE Z GENETYCZNIE MODYFIKOWANĄ ŻYWNOŚCIĄ (GMF)
Instytut Medycyny Wsi, Zakład Zdrowia Publicznego, Lublin
Prof. Jacek J. Nowak:
ZAGROŻENIA ZE STRONY GLIFOSATU I ROUNDUPU, NAJSZERZEJ UŻYWANYCH W UPRAWACH GMO – RAPORT
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC)
Prof. Jerzy Truchliński, prof. Eligiusz Madej, dr n. wet. Tomasz Riha:
ZDROWOTNE I METABOLICZNE KONSEKWENCJE NADMIARU I NIEDOBORU SIARKI
Wyższa Szkoła Społeczno-Przyrodnicza im. W. Pola w Lublinie
Prof. Grażyna Cichosz, prof. Stanisław Kazimierz Wiąckowski:
ŻYWNOŚĆ GENETYCZNIE MODYFIKOWANA – WIELKA NIEWIADOMA
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytet im. J. Kochanowskiego w Kielcach
PUBLIKACJE NAUKOWE DOTYCZĄCE WPŁYWU SZTUCZNEGO PROMIENIOWANIA ELEKTROMAGNETYCZNEGO NA ZDROWIE LUDZKIE:
• Asadi-Pooya, A.A. i wsp.: Smart devices/mobile phone in patients with epilepsy? A systematic review, 2021 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34180044/
• Aschermann, Ch.: A Psychiatrist’s Observations on Personality Changes Caused by Mobile Telecommunications, 2010
• Balaguru, S. i wsp.: Investigation of the spinal cord as a natural receptor antenna for incident electromagnetic waves and possible impact on the central nervous system, 2012 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22352333/
• Balmori, A.: Evidence for a health risk by RF on humans living around mobile phone base stations: From radiofrequency sickness to cancer, 2022, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35843283/
• Belyaev, I. i wsp.: EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses, 2016 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27454111/
• Bortkiewicz, A. i wsp.: Subjective Complaints of People Living near Mobile Phone Base Stations in Poland, 2012 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22219055/
• Bortkiewicz, A. i wsp.: Mobile Phone Use and Risk for Intracranial Tumors and Salivary Gland Tumors – a Meta-Analysis, 2017 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28220905/
• Bortkiewicz, A.: Badania skutków biologicznych działania PEM o częstotliwościach emitowanych przez telefony komórkowe, Medycyna Pracy, 52; 2; 101-106, 2001
• Bortkiewicz, A.: Elektrosmog nie jest obojętny dla zdrowia, 2020 https://instytutsprawobywatelskich.pl/elektrosmog-nie-jest-obojetny-dla-zdrowia/
• Dode, A.C. i wsp.: Mortality by neoplasia and cellular telephone base stations in the Belo Horizonte municipality, Minas Gerais state, Brazil, 2011 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21741680/
• Environmental Health Trust: Cell Phones Wireless, Braces, Earrings and Hip Replacements Metal Can Increase Wireless Radiation Absorption Into The Body, 2017 https://ehtrust.org/wireless-braces-earrings-hip-replacements-metal-can-increase-wireless-radiation-absorption-body/
• Havas, M.: Radiation from wireless technology affects the blood, the heart, and the autonomic nervous system, 2013 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24192494/
• Hedendahl i wsp.: Electromagnetic Hypersensitivity – an Increasing Challenge To The Medical Profession, 2015
• Building Biology Evaluation Guidelines, wytyczne SBM-2015; https://buildingbiology.com/site/wp-content/uploads/richtwerte-2015-englisch.pdf
• Jovanovic, D.B. i wsp.: Electric Field and SAR Distribution in the Vicinity of Orthodontic Brace Exposed to the Cell Phone Radiation, 2019 https://journals.riverpublishers.com/index.php/ACES/article/view/8085/6639
• Khurana, V.G. i wsp.: Epidemiological Evidence for a Health Risk from Mobile Phone Base Stations, 2010 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20662418/
• Kraków.pl: Zmiana klasyfikacji PEM przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem (IARC), 2019 https://www.krakow.pl/nasze_miasto/229646,artykul,zmiana_klasyfikacji_pem_przez_miedzynarodowa_agencje_badan_nad_rakiem__iarc___.html
• Miller, A., B. i wsp., Cancer epidemiology update, following the 2011 IARC evaluation of radiofrequency electromagnetic fields, 2018 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935118303475?via%3Dihub
• Salford, L.,G i wsp.: Nerve cell damage in mammalian brain after exposure to microwaves from GSM mobile phones, 2003 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1241519/
• Santini, R. i wsp.: Study of the health of people living in the vicinity of mobile phone base stations: Influences of distance and sex, 2002 https://www.semanticscholar.org/paper/Study-of-the-health-of-people-living-in-the-of-base-Santini-Santini/258aa56f5e6d4a0d5ff487961f1417e6ef5c5195
• Szyjkowska, A. i wsp.: The Risk of Subjective Symptoms in Mobile Phone Users in Poland – an Epidemiological Study, 2014 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24692074/
Źródło ilustracji: Wikipedia