W przypadku wyboru mebli do kuchni… Czy macie jakąś wiedzę na temat materiałów płyt meblowych i ich wpływu na zdrowie? Na przykład czy płyta fornirowana będzie lepszym wyborem niż laminowana?
Najlepszym rozwiązaniem byłyby meble z litego drewna, przy czym należałoby jeszcze zwrócić uwagę na rodzaj farby, bejcy czy lakieru używanego przez stolarza – warto głębiej przestudiować ten temat. Materiały typu okleina, nawet jeśli wykonane są z surowców naturalnych, oraz sztuczne materiały (np. kleje) mogą emitować do powietrza małe ilości substancji obciążających organizm.
Też byłam zwolennikiem mebli drewnianych. Jednak było u nas kilku stolarzy i każdy powtarza, że meble drewniane do kuchni nie są najlepszym rozwiązaniem. Przyczyną jest wilgoć z gotowanego jedzenia, para ulatniająca się ze zmywarki i innych sprzętów. Ponoć po niedługim czasie widać ślady odkształcenia drewna, drewno pracuje i szczególnie w kuchni nie zachowuje swojego kształtu. W rezultacie, mimo wysokiego kosztu kuchni drewnianej, jest ona do wymiany. To słowa stolarza, dlatego zastanawiam się, czy alternatywą byłyby na przykład meble z forniru, który jest laminatem pokrytym cienką warstwą drewna, która w warunkach kuchennych lepiej radzi sobie niż drewno lite?
Nasze meble kuchenne – drewniane – mają 19 lat 🙂. Są nadal w bardzo dobrej formie, nie licząc kilku fizycznych zadrapań – nic się nie odkształciło. Mamy obudowaną drewnem zmywarkę, z której regularnie paruje i nic się nie dzieje. Meble robił stolarz. Być może prawdziwi fachowcy są teraz rzadkością, albo trafiła Pani na naciągaczy, którym z jakichś względów opłaca się pracować z innym materiałem. Co do blatu kuchennego – polecam granit. Drogi, ale idealny do kuchni i wiele wskazuje na to, że może posłużyć dożywotnio.