Witam Pani Ewo, chciałabym poznać Pani opinie na temat chleba upieczonego z następujących składników:
-
- mąka z siemienia lnianego
- ziarna słonecznika
- łuski babki jajowatej
- proszek do pieczenia
- sól
- jajka
- woda
Ograniczamy mąkę (jemy tylko orkisz, płaskurkę i samopszę), ograniczamy chleb, ale dzieciaki moje lubią zjeść kanapkę. Czy taki keto chleb jest ok w składzie? I czy jest lepszym rozwiązaniem niż chleb na ww. mąkach?
Jest to chleb bezzbożowy, więc spełnia warunki diety bezzbożowej i diety z rotacją zbóż. Nie jest najlepszym wyborem w diecie ketogennej ze względu na węglowodany w ziarnach siemienia i słonecznika, natomiast może być włączony w dietę niskowęglowodanową. Należy przy tym mieć na uwadze różnicę między dietą ketogenną a niskowęglowodanową; każda dieta ketogenna jest dietą niskowęglowodanową, ale nie każda dieta niskowęglowodanowa sprzyja ketozie. W diecie ketogennej ograniczamy nie tylko węglowodany, lecz także białka oraz zwiększamy udział tłuszczu, natomiast w tej drugiej – jedynie redukujemy węglowodany. Ścisła dieta ketogenna jest zabiegiem terapeutycznym, który powinien być stosowany tylko w niektórych problemach zdrowotnych i pod kontrolą dietetyczno-medyczną, ze względu na możliwe skutki uboczne. Dietę niskowęglowodanową może stosować praktycznie każdy.
Uwagi do składników chleba:
-
- Mąkę z siemienia warto zrobić w domu, tuż przed jego wykorzystaniem, gdyż zmielone siemię lniane szybko się utlenia.
- Nie stosujemy soli warzonej, soli z dodatkiem antyzbrylacza, rezygnujemy też z soli jodowanej. Używamy jedynie soli naturalnej, kamiennej, bez jakichkolwiek dodatków, takiej jak sól kłodawska.
- Proszek do pieczenia jest sztucznym dodatkiem, a nie naturalnym elementem pożywienia – tego unikamy w diecie.
Chleb pieczony na mąkach pełnoziarnistych ze starych odmian pszenicy (zob. film Chleb) jest dobrym wyborem, jeśli w dietoterapii nie zostały wykluczone zboża. Jednak nawet w przypadku osób zdrowych nie zalecam spożywania go codziennie, tylko od czasu do czasu. Dzieci odwrócą uwagę od chleba, i w ogóle od idei jakichkolwiek kanapek, jeśli zapewni się im bogatą i atrakcyjną ofertę kulinarną w zakresie innych pokarmów i ich form (sposobu przygotowania).
A czy zamiast proszku można dodać sodę oczyszczoną? Dziękuję za odpowiedz 🙂
Zawsze, gdy mam taką wątpliwość, zadaję sobie pytanie: czy ludzie żyjący w dziewiczych, odizolowanych od cywilizacji warunkach (→ społeczności badane przez dr. Price’a) używali danej substancji? Soda oczyszczona – moim zdaniem – jest wątpliwa jako dodatek do pożywienia (chodzi mi tu o naruszenie naturalnej struktury biochemicznej pokarmu), jednak nie tak, jak proszek do pieczenia. Sama ją stosuję, ale bardzo rzadko – tylko do niektórych wypieków, które spożywamy sporadycznie.