Groch z kapustą

 

Na zdjęciu – groch z kapustą zrobiony na zapas.

Potrawa zimowa, roślinna, wysokobiałkowa. Z dodatkiem kiełków nadaje się na samodzielne sycące danie.

Groch z kapustą na gorąco przekładamy do gorących (tj. wygrzanych wcześniej w piekarniku na termoobiegu w temperaturze 110°C) słoików i natychmiast je zamykamy – mocno. Gdy napełnione słoiki osiągną letnią temperaturę, wstawiamy je do lodówki. W takiej formie potrawę możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni.

Gotowanie potraw na zapas jest niezbędne w systemie urozmaiconego i rotacyjnego odżywiania rodziny lub osoby samotnie żyjącej.

Przepis na groch z kapustą oraz cały zbiór naszych rodzinnych przepisów znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.