Tatar

 

Tatar – klasyczne danie z surowego mięsa i surowego żółtka – nie wszystkim przypada do gustu. Jednak odpowiednio przygotowany okazuje się posiłkiem nie tylko smacznym, lekkim i sycącym, lecz także – terapeutycznym.

Surowe pożywienie zalecam przede wszystkim w czasie i po antybiotykoterapii, gdyż właśnie takie daje największą szansę na odbudowę zrujnowanej lekami mikroflory jelitowej. Żadne apteczne probiotyki nie zastąpią pokarmów surowych, bo preparaty te nie zawierają pełnej gamy szczepów mikroorganizmów – takiej, jaka występuje tylko w żywności naturalnej. Oprócz mięsa i żółtek na surowo można spożywać również mleko i jego przetwory (niepasteryzowane), warzywa – w tym kiszone, świeże zioła, owoce, miód (rozlewany tuż po miodobraniu – na zimno w pasiece), orzechy i nasiona oleiste.

Przepis na tatar, a także nasze inne rodzinne przepisy znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂 Na końcu książki znajdą Państwo indeks surowych potraw, przekąsek, napojów i dodatków do potraw.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.