Dzisiaj kolejne potrawy wigilijne, tym razem nasze ulubione wypieki rodzinne – makowiec świąteczny i pierniczki, zrobione na składnikach naturalnych najwyższej jakości, nieprzetworzonych przemysłowo, bez szkodliwych substancji chemicznych. Szczegóły – w poniższym filmiku. Życzę Państwu pozytywnych zmian na świątecznych stołach, bez konieczności odchodzenia od naszej polskiej tradycji 🙂
Ciasto piernikowe powinno dojrzewać wiele tygodni co czyni je lepiej przyswajalnym i prozdrowotnym wręcz.
Problemy jelitowe występujące przy codziennym pieczywie mogą być nawet całkowicie wyciszone przy wypiekach z ciasta długodojrzewającego.
Warto spróbować w małej ilości i ocenić.
Oczywiście tak przygotowane wypieki będą nam lepiej służyć, jednak w pewnych stanach zapalnych jelit czy celiakii zboże w każdej postaci wykluczam (nawet to bezglutenowe), do czasu całkowitego ustąpienia zapalenia i pełnej regeneracji jelit. Dotyczy to także nieustępujących chorób centralnego układu nerwowego, w tym przypadku polecam dietę eliminującą nie tylko zboża, ale też inne pokarmy wysokoskrobiowe, takie jak ziemniaki i gryka. Dietę tę z powodzeniem stosował już doktor Haas – amerykański pediatra – w pierwszej połowie XX w., obecnie jej orędownikiem jest dr Natasha Campbell-McBride – neurolog i dietetyk, która pomogła wielu dzieciom na całym świecie borykającym się z problemami ze spektrum autyzmu, padaczką, ADHD itp. (z tzw. syndromem jelitowo-mózgowym).