Placuszki makowo-czekoladowe bezzbożowe

 

Na zdjęciach – etapy powstawania placuszków makowo-czekoladowych bezzbożowych.

 

Placuszki makowo-czekoladowe są moim ulubionym przysmakiem, a zarazem wysokoodżywczym posiłkiem. Są znakomitym zastępstwem przemysłowo wyprodukowanej czekolady – osobom uzależnionym od czekolady polecam właśnie te placuszki. Polecam je też pacjentom pozostającym na diecie bezzbożowej. Zaspokajają one nie tylko potrzebę spożycia czegoś słodkiego, lecz także zapewniają sporo białka / aminokwasów (jajka, mak, orzechy),  dobrej jakości tłuszczu (masło, pełnotłuste kakao, mak, orzechy), witamin oraz makro- i mikroelementów (jajka, mak, orzechy, kakao). Pomimo, że słodkie, mają dobre proporcje BTW, tj. węglowodany (mak, orzechy, miód) nie są tutaj dominujące.

 

Placuszki robię zawsze na zapas i przechowuję w zamrażarce.

 

Przepis na placuszki makowo-czekoladowe oraz nasze inne rodzinne przepisy znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.