Na zdjęciu – moje ulubione ciasto makowo-serowe bezzbożowe.
Jeśli na śniadanie jem obiad, to na obiad zjem sobie ciasto 😉 Tak właśnie wygląda moje dzisiejsze menu – w dniu pokarmów mlecznych, które spożywam rotacyjnie.
Na śniadanie przygotowałam kaszę gryczaną na cebuli i sporej ilości masła klarowanego, z dodatkiem pieprzu i szczypty mielonych nasion kopru oraz – jako „surówkę” – wiejską tłustą śmietanę z solą, czosnkiem i świeżym koperkiem.
Ciasto makowo-serowe według naszego przepisu z powodzeniem może posłużyć jako popołudniowy posiłek w ciepły dzień, gdyż zawiera całą gamę witamin i soli mineralnych, a także sporo dobrego tłuszczu i białka. Element węglowodanowy natomiast pochodzi z najwyższej jakości składników – maku, bakalii i miodu.
Przepis na ciasto makowo-serowe bezzbożowe, a także nasze inne rodzinne przepisy znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂