Na zdjęciu – zupa pomidorowa w wersji zimowej, czyli robiona z zimowych zapasów – pasteryzowanych pomidorów – jeszcze teraz, w czerwcu, gdy do prawdziwie sezonowych pomidorów z naturalnych upraw wciąż daleko. Zupa pomidorowa jest kolejną „zupą tematyczną”, jaką proponuję w mojej książce kucharskiej, na wywarze mięsno-kostnym gotowanym z dodatkiem przypraw, ziół i innych naturalnych suplementów diety.
Realizacja idei rotacji pokarmów w diecie w przypadku zup nie tylko wiąże się z ze zmianą ich rodzaju z tygodnia na tydzień, ale też z regularnymi, małymi zmianami w doborze niektórych składników wchodzących w skład wywaru i samej zupy: ziół, przypraw i nasion oleistych. W moich przepisach określam te składniki jako na przykład „zioło suszone w rotacji” czy „nasiona w rotacji” (bliższe wyjaśnienie znajdą Państwo w książce „Zdrowa Rodzina”, s. 118). Warzywa – poza pomidorami – czasami też się zmieniają, w zależności od tego, co jest dostępne.
Przepisy na zupę pomidorową i wywar na zupę – wraz z naszymi wszystkimi pozostałymi rodzinnymi przepisami – znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂