fbpx

Domowe, naturalne suplementy


 

Nasze dzisiejsze plony późnoletnie, od lewej: kwiat nawłoci, owoc berberysu, oregano, tymianek. Rozłożone na strychu, na drewnianych paletach wyłożonych papierem, po “sesji zdjęciowej” przykryte bawełnianym płótnem (wypranym w samej wodzie, bez detergentów), w celu zabezpieczenia przed kurzem. Schną sobie. Potem zostaną zebrane do słoików. Będą dodawane do potraw w formie proszku, raczej w małej ilości, po zmieleniu w młynku do kawy, naprzemiennie z innymi ziołami.
Berberys jest moją pierwszą próbą, nie wiem, czy się dobrze wysuszy i jak go później spożytkujemy. Prawdopodobnie jako susz dodany do mieszanki na herbatę.
To są nasze naturalne suplementy diety, które goszczą na naszych talerzach przez cały rok.

 

 

Książka “Zdrowe Dzieci”

5 komentarzy do “Domowe, naturalne suplementy”

  1. Dzien dobry , chcialam pidzuekowac za wspaniale pomysly na zdrowie Rodziny i jednoczesnie dopytac, czy sa jakies widelki wiekowe od ktorych moge podawac dziecku pokrzywe . Syn za pol roju kobczy 3 lata. Pozdrawiam Monika.

  2. Może Pani spokojnie podać ją dziecku, w takiej formie, aby smakowało. Proponuję zacząć od symbolicznych ilości, np. w postaci napoju z pokrzywy, w którym podstawą będzie miód i cytryna, a pokrzywa – tylko dodatkiem w postaci kilku zaledwie listków. Z czasem można zwiększać ilość pokrzywy, o ile dziecko będzie to akceptować = spożywać z przyjemnością. Zawsze zwracamy uwagę na reakcje organizmu po spożyciu nowo wprowadzonego pokarmu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
×