Zioła można stosować w celach leczniczych, jeśli mamy na ich temat odpowiednią wiedzę, a można też korzystać z nich na co dzień, traktując je jako stały element bogatej oferty kulinarnej – naturalny suplement codziennej diety, bez wgłębiania się w tajniki sztuki fitoterapii. Zainteresowanym głębszą wiedzą o ziołolecznictwie polecam książkę Andrzeja Sarwy pt. Tajemnice czterystu ziół, jak również artykuły i wykłady dr. Henryka Różańskiego.
Przedstawiam Państwu film o zastosowaniu ziół w naszym domu. Ważne szczegóły, o których zapomniałam wspomnieć w filmie:
- zioła zbieramy nie tylko z dala od dróg, ale również – z dala od pól uprawnych, ze względu na stosowane w rolnictwie chemiczne środki ochrony roślin, i od ogrodzeń, wokół których czasami właściciele posesji usuwają trawę przy pomocy niebezpiecznej chemii;
- zioła suszymy w wyższych temperaturach, ale raczej nieprzekraczających 40⁰C, aby zachować jak najwięcej enzymów i innych wartości odżywczych;
- te same zioła świeże mają inne właściwości niż zioła suszone, według medycyny chińskiej, dlatego warto korzystać z nich w obu postaciach.
Zapraszam na film:
Zob. również: Domowe, naturalne suplementy
Świetny film! Od niedawna interesuje się ziołolecznictwem i wszystkim co z tym związane. Niestety o tej książce nie słyszałam, ale na pewno poszukam. Bardzo fascynują mnei takie stare księgi, w których są odręczne rysunki roślin z opisem ich działania i przeznaczenia. Świetne są!