Zapraszam Państwa do wysłuchania wywiadu, jaki niedawno przeprowadziłam z Krzysztofem Matułą – właścicielem sklepu Greckie Przysmaki. To właśnie u Krzysztofa od od kilku lat kupuję oliwę z oliwek i mydło oliwkowe, o których piszę w mojej książce.
Wywiad ten może posłużyć jako podpowiedź, o co należy pytać dostawców żywności, którą kupujemy, jak szukać jej dobrych, wiarygodnych źródeł. Rozmowy z rolnikami, producentami i sprzedawcami to proces – stopniowego wzajemnego poznawania się i budowania zaufania. Nasze – klientów pytania są dla nich źródłem cennych informacji, zwłaszcza jeśli jesteśmy klientami świadomymi naszych potrzeb w zakresie zachowania zdrowia. Z kolei informacje, jakie my otrzymujemy w takich rozmowach poszerzają naszą wiedzę. Warto poświęcić trochę czasu na jej zdobywanie. Same certyfikaty ekologiczne nie wystarczą, co więcej – nie zawsze są konieczne.