fbpx

Najlepsze masło

 

 

Masło prosto z gospodarstwa wiejskiego – naturalne, surowe, aromatyczne, pyszne, o wysokiej wartości probiotycznej i odżywczej, jak również prozdrowotnej i leczniczej. Takie powinno być, jednak nie zawsze takie jest. Wiele osób skarży się, że masło ze wsi ma dziwny posmak, wręcz – że jest niesmaczne i śmierdzi. Dlaczego trudno dostać masło surowe o wyśmienitym smaku i zapachu? Czy to tylko kwestia jego świeżości? Jak zrobić masło w domu? Zapraszam do wysłuchania rozmowy z moją Mamą – ekspertką.

 

 

 

8 komentarzy do “Najlepsze masło”

  1. Dziękuję bardzo za ten wywiad. Posyłam dalej w świat. Czy Pani Mama prowadzi jeszcze takie warsztaty serowarstwa? Chętnie bym skorzystała. Pozdrawiam

  2. A co Pani sądzi o mrożeniu masła w zawiniętym papierze (np śniadaniowym) i później dopiero (w lodówce) przekładaniu do szklanego/ceramicznego pojemnika?

  3. Nie próbowałam tej metody, obawiam się, że papier może się przykleić do masła, rozmoknąć w czasie rozmrażania, poza tym łatwiej wkładać od razu świeże masło do słoiczka i po wyciągnięciu z zamrażarki mieć je gotowe do użytku, ale oczywiście – można spróbować zapakować w papier – jak komu dogodniej.

  4. Pani Ewo, chciałam zapytać o amarantus. Czy można go jeść w dni bezzbożowe w diecie rotacyjnej?

  5. I jeszcze proszę podać nazwę pasty do zębów bez fluoru i smaku, którą mogą używać również dzieci.
    Dziękuję i czekam na Pani kolejne książki.
    ps: dziękuję również za cenne konsultacje online.

  6. Amarantus, tak jak kasza gryczana, jest pseudozbożem i należy do rzędu goździkowców. Pseudozboża mogą działać podobnie do zbóż (ze względu na powinowactwo białek), ale nie jest to regułą. Najlepiej zrezygnować z nich w czasie dni bezzbożowych, ale jeśli jest to trudne, można z nich skorzystać w tym czasie – z umiarem, raz na jakiś czas. Wszystko zależy od indywidualnego przypadku, stanu jelit itd. – to jest do ustalenia w czasie konsultacji dietetycznej.

  7. Dzieciom kilkuletnim wystarczy szczoteczka i ciepła woda, bez użycia pasty + wyrabianie nawyku szczotkowania i dokładnego płukania zębów po każdym posiłku. Potem można wprowadzić olej kokosowy w roli pasty do zębów, a w przypadku dzieci starszych – olej kokosowy z dodatkiem sody spożywczej, wody utlenionej i ewentualnie – sproszkowanej szałwii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top