Trucizna nasza powszednia


 

 

Zapraszam Państwa do obejrzenia filmu dokumentalnego pt. Trucizna nasza powszednia (reżyseria i scenariusz: Marie-Monique Robin, data premiery: 2011 r.).

Na film ten natknęłam się przypadkowo, szukając informacji potrzebnych do mojej kolejnej książki, nad którą właśnie pracuję, a konkretnie do rozdziału pt. Współczesna żywność i jej wpływ na zdrowie człowieka. Zadzwoniłam do Pana Janusza Nawolskiego – magistra farmacji, nieprzeciętnego farmaceuty, którego szczególną dziedziną zainteresowania są leki pochodzenia naturalnego, jak również współczesna żywność. Gdy dowiedział się, o czym piszę, wskazał mi właśnie ten film i powiedział, że koniecznie muszę go zobaczyć.

Film mówi o pestycydach obecnych w żywności, ujawnia alarmujące fakty na temat ich szkodliwości, katastrofalnego wpływu na zdrowie i życie człowieka oraz mechanizmów wprowadzania tych substancji na rynek spożywczy w majestacie prawa. W filmie przytoczona jest wypowiedź przedstawicielki Food Standards Agency – brytyjskiego organu rządowego zajmującego się ustalaniem norm dla środków spożywczych. Kobieta przytacza słynną definicję Paracelsusa dotyczącą trucizny:

 

Cóż jest trucizną? Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tylko dawka czyni, że dana substancja nie jest trucizną.

 

Czy, mając na uwadze tę definicję, możemy przyjąć, że pestycydy w określonych dawkach nie trują? Niestety nie, gdyż definicja pomija zjawisko kumulacji potencjalnie trującej substancji w organizmie. A z taką kumulacją mamy do czynienia współcześnie: organizm człowieka nie ma szans na oczyszczenie się, gdyż przy standardowym odżywianiu człowiek spożywa pestycydy codziennie, od narodzin do śmierci. Przytoczę jeszcze definicję zatrucia przewlekłego, z materiałów do toksykologii z moich studiów:

 

Zatrucie przewlekłe – zatrucie powstające na skutek działania dawek pobieranych przez dłuższy czas, na ogół w wyniku kumulacji trucizn w organizmie. Efekt działania może być bardzo odległy i występować w postaci wad wrodzonych, rozwojowych i genetycznych lub nowotworów.

 

A więc nie jest to zatrucie ostre, które powoduje silne zaburzenia czynnościowe organizmu i wymaga natychmiastowej hospitalizacji. Zatrucie przewlekłe jest równie niebezpieczne, a może nawet – bardziej niebezpieczne, bo jest niedostrzegalne i skrada się podstępnie, powodując w efekcie groźne zaburzenia w organizmie, które upośledzają jakość życia lub je skracają.

Dlatego nie podaję moim dzieciom żywności z tzw. zwykłych sklepów i straganów.

 

Zapraszam na film:

 

Źródło: YouTube

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.