Książka „Żywność a zdrowie człowieka” – spis treści

 

Wstęp

Rozdział I: Badania i odkrycia dr. Westona Price’a

  • Diety prymitywnych społeczeństw
  • Charakterystyka diet naturalnych
  • Aktywatory Price’a
  • Pogorszenie się stanu zdrowia człowieka
  • Wartość odżywcza pożywienia
  • Żyzność gleby a zdrowie człowieka
  • Próchnica zębów
  • Fluor a próchnica zębów
  • Kondycja gamet rodziców a zdrowie dzieci
  • Porody
  • Zdrowie psychiczne
  • Zespół Downa
  • Suplementy
  • Tłuszcz mleczny a oleje roślinne
  • Tran i olej maślany
  • Równowaga kwasowo-zasadowa
  • Weganizm
  • Zboża w diecie człowieka
  • Rozdzielność białek i węglowodanów w posiłkach
  • Zalecenia dietetyczne Price’a
  • Wzrost śmiertelności wskutek chorób w krajach ucywilizowanych
  • Podsumowanie

Rozdział II: Współczesna żywność i jej wpływ na zdrowie człowieka

  • Wprowadzenie
  • Wartość odżywcza współczesnej żywności
  • Skażenie żywności pierwiastkami toksycznymi
  • Laboratoryjne manipulacje genetyczne
  • Intensywna uprawa roślin
  • Przemysłowa hodowla zwierząt
  • Ryby
  • Przemysłowa obróbka żywności
  • Dodatki do żywności
  • Opakowanie żywności
  • Gospodarstwa ekologiczne i żywność ekologiczna
  • Czynnik Price’a a czynnik drugiej połowy XX wieku
  • Podsumowanie

Rozdział III: Zdrowa dieta dla współczesnego człowieka

  • Eliminacja produktów spożywczych na rzecz naturalnych pokarmów
  • Rotacja pokarmów
  • Bogata oferta kulinarna
  • Proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów (BTW)
  • Proporcje pokarmów surowych i przetworzonych termicznie
  • Proporcje pokarmów rozgrzewających i wychładzających
  • Swobodny wybór pokarmów
  • Przykładowy jadłospis człowieka dorosłego

Piśmiennictwo

Spis fotografii       

Spis tabel

Spis ilustracji

 

3 thoughts on “Książka „Żywność a zdrowie człowieka” – spis treści

  1. Pani Ewo, czekam z niecierpliwością! Zapowiada się mocno wciągająca lektura. Intryguje mnie rozdział porodowy. Dobrze, że jest ktoś taki jak Pani.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.