Wstęp
Rozdział I: Badania i odkrycia dr. Westona Price’a
- Diety prymitywnych społeczeństw
- Charakterystyka diet naturalnych
- Aktywatory Price’a
- Pogorszenie się stanu zdrowia człowieka
- Wartość odżywcza pożywienia
- Żyzność gleby a zdrowie człowieka
- Próchnica zębów
- Fluor a próchnica zębów
- Kondycja gamet rodziców a zdrowie dzieci
- Porody
- Zdrowie psychiczne
- Zespół Downa
- Suplementy
- Tłuszcz mleczny a oleje roślinne
- Tran i olej maślany
- Równowaga kwasowo-zasadowa
- Weganizm
- Zboża w diecie człowieka
- Rozdzielność białek i węglowodanów w posiłkach
- Zalecenia dietetyczne Price’a
- Wzrost śmiertelności wskutek chorób w krajach ucywilizowanych
- Podsumowanie
Rozdział II: Współczesna żywność i jej wpływ na zdrowie człowieka
- Wprowadzenie
- Wartość odżywcza współczesnej żywności
- Skażenie żywności pierwiastkami toksycznymi
- Laboratoryjne manipulacje genetyczne
- Intensywna uprawa roślin
- Przemysłowa hodowla zwierząt
- Ryby
- Przemysłowa obróbka żywności
- Dodatki do żywności
- Opakowanie żywności
- Gospodarstwa ekologiczne i żywność ekologiczna
- Czynnik Price’a a czynnik drugiej połowy XX wieku
- Podsumowanie
Rozdział III: Zdrowa dieta dla współczesnego człowieka
- Eliminacja produktów spożywczych na rzecz naturalnych pokarmów
- Rotacja pokarmów
- Bogata oferta kulinarna
- Proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów (BTW)
- Proporcje pokarmów surowych i przetworzonych termicznie
- Proporcje pokarmów rozgrzewających i wychładzających
- Swobodny wybór pokarmów
- Przykładowy jadłospis człowieka dorosłego
Piśmiennictwo
Spis fotografii
Spis tabel
Spis ilustracji
Mozna już kupić Pani ksiażkę?
Pani Ewo, czekam z niecierpliwością! Zapowiada się mocno wciągająca lektura. Intryguje mnie rozdział porodowy. Dobrze, że jest ktoś taki jak Pani.
To dopiero zapowiedź książki… Ale już wkrótce! Mam nadzieję, że w lipcu 🙂
Czy będzie można kupić ebooka i czy jest planowane wydanie audiobooka ?
Niestety na razie nie. Jeśli się coś zmieni, informacja pojawi się na tej stronie.