Aby nasze dzieci były zdrowe, musimy uzdrowić m.in. naszą kuchnię. Aby uzdrowić kuchnię, trzeba odnaleźć źródła zdrowego pożywienia – żywności wysokiej jakości, „gęstych odżywczo” pokarmów. Z pewnością nie są nim zwykłe sklepy spożywcze.
Zapraszam na wykład Mieczysława Babalskiego o naturalnych metodach uprawy stosowanych w rolnictwie ekologicznym. Pan Mieczysław jest właścicielem gospodarstwa ekologicznego, które założył w 1985 r.
A oto kilka cytatów z wykładu:
Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka, jak rolnictwo.
Zawsze, gdy masz jakieś ziarno, to je powąchaj. Bo ziarno powinno pachnieć. Mąka powinna pachnieć. Czym więcej będziesz stosował chemii… zapach ucieka! Zaczyna przychodzić gorycz.
Co jest obecnie największym zagrożeniem dla człowieka? Wiecie co? Glifosat, który jest w zbożach. Glifosat to jest składnik Roundupu. On jest wszędzie. Jest w zbożach, rzepaku, wodach pitnych, każdy go ma w moczu. W Stanach Zjednoczonych jest już w mleku matki. To jest bardzo duże zagrożenie. Rozwala nam układ moczowy i rozrodczy. Ja nie chcę wróżyć, ale za 15 lat wszyscy będziemy chodzić w pampersach. Nie wiem, czy to jest takie ładne i przyjemne. Taką niespodziankę przygotowujemy naszym wnukom.
Co to są chwasty? To są zioła, które leczą glebę. Jak masz problem z chwastem u siebie na polu, to się zastanów, jaki popełniasz błąd, który chwast próbuje naprawić. [mój komentarz: Porównajmy to zjawisko do choroby u dziecka. Jeśli pojawia się jej symptom, zastanówmy się, jaki błąd popełniamy, zważywszy na to, że choroba to naturalny proces naprawczy, który jest odpowiedzią na jakąś szkodę].
Ważne, aby zsiadłe mleko było robione w temperaturze powyżej 22 stopni C. Jeśli zostanie wytworzone przy 18 stopniach, to wtedy bakterie kwasu mlekowego niszczą nam wątrobę. Jeśli powyżej 22, to leczą nam wątrobę. Bo chodzi o to, że bakterie kwasu mlekowego są lewoskrętne i prawoskrętne. Jedne są dobre, drugie – niedobre.
https://www.youtube.com/watch?v=BQiidTmvUz4&feature=youtu.be&app=desktop
Źródło: Youtube