Zakwas buraczany

 

Na zdjęciach – zakwas buraczany „w odcinkach”; efekt końcowy – fermentowany napój buraczany oraz materiał na surówkę z kiszonych buraków.

Jak zrobić surówkę: do kiszonych buraków z zakwasu dodajemy poszatkowaną i posoloną cebulę, dowolny rodzaj pieprzu (w rotacji), dowolne zioło suszone (w rotacji) – zmielone, dowolne orzechy lub nasiona oleiste (w rotacji) – zmielone albo w całości, pyłek pszczeli oraz oliwę z oliwek. Całość mieszamy i przekładamy do słoika. Surówkę w słoiku ugniatamy drewnianym tłuczkiem do ziemniaków. Przechowujemy w lodówce.

Przepis na zakwas buraczany, jaki i cały zbiór naszych rodzinnych przepisów, znajduje się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.