Na zdjęciach: placki bananowe bezzbożowe – usmażone dzisiaj w naszym domu.
Placki bananowe bezzbożowe polecam dzieciom, a także dorosłym, którzy ze względu na dietoterapię nie mogą spożywać zbóż. Placki te znakomicie wypełniają „pustkę węglowodanową” doskwierającą szczególnie na początku eliminacji zbóż z diety, będąc jednocześnie źródłem wysokowartościowego białka i tłuszczu. Zaspokajają też łaknienie na „coś słodkiego” pojawiające się tuż po rezygnacji z cukru i słodyczy.
Placki bananowe robi się szybko – można je zrobić na śniadanie, nawet w te dni, w które wcześnie wychodzimy do szkoły lub pracy. Sycą na długo, w związku z czym po takim śniadaniu zapominamy o jedzeniu na wiele godzin, mogąc się skupić na codziennych zajęciach.
Przepis na placki bananowe bezzbożowe oraz cały zbiór naszych rodzinnych przepisów znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂