Piernik gryczany

 

 

Na zdjęciu – piernik w wydaniu pseudozbożowym – na mące gryczanej.

Jest to jeden z naszych ostatnich eksperymentów: upiekliśmy piernik dokładnie według przepisu z książki „Zdrowa Rodzina”, z tym że zamiast mąki ze starej odmiany pszenicy zastosowaliśmy mąkę gryczaną. Ciasto nie wyrosło tak jak w przypadku oryginalnego przepisu i jest nieco twardsze, ale pomimo to jest pyszne – zachowuje charakterystyczny piernikowy smak.

Zastąpienie mąki pszennej gryczaną jest dobrym rozwiązaniem na pierwszym etapie diety z eliminacją lub rotacją typowych zbóż, jednak należy pamiętać, że ciasta należą do mocnych węglowodanów, a te z kolei nie są najlepszym rodzajem pokarmu w dietoterapii. Często prezentuję tu potrawy wysokowęglowodanowe przede wszystkim z tego względu, że staram się pomóc osobom uwikłanym w nałóg zbożowo-cukrowy. W przypadku osób całkowicie zdrowych, wyregulowanych, instynktownie preferujących delikatne węglowodany warzywne, orzechy, tłuszcz, jajka oraz mięso, ciasta i inne wypieki stanowią tylko mały, sporadyczny, choć smakowity element diety.

Zbiór wszystkich naszych rodzinnych przepisów znajduje się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.