Makaron gryczany

 

Wpis ten dedykuję dzieciom, które ze względu na dietoterapię nie mogą spożywać zbóż. Dzieci te, szczególnie na początku diety, często tęsknią za ich ulubioną potrawą – makaronem.

W mojej książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” zabrakło przepisu na makaron gryczany, tzn. znajduje się w niej przepis na makaron, ale jedynie na mące pszennej (z płaskurki). Okazuje się jednak, że mąkę pszenną można swobodnie zastąpić gryczaną, zachowując te same proporcje wszystkich składników. Sposób wykonania jest też identyczny – ciasto gryczane również daje się rozwałkować na „pergamin”.

Wobec powyższego rodzicom korzystającym z mojej książki kucharskiej zalecam wprowadzić w niej następujące zmiany:

 

1) W samym przepisie, w składnikach przy pozycji „mąka z płaskurki” – dopisujemy „lub mąka gryczana”;

2) W indeksie „Wypieki, placki itp. bezzbożowe – z gryką” dopisujemy pozycję „Makaron [na mące gryczanej] – 479”.

 

Poniższe zdjęcia ilustrują robienie makaronu gryczanego w domu.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top