Spis treści
Wstęp
Wyposażenie kuchni
Zasady zakupu, przechowywania i obróbki żywności
Temperatura lodówki i zamrażarki
Surowe masło
Surowe mięso i kości
Tyndalizacja mięsa
Ryby
Surowe mleko
Zsiadłe mleko
Surowe żółtka
Zupy i potrawki warzywne
Warzywa i owoce
Surówki
Sałata zielona i liście szpinaku
Zioła świeże
Zioła suszone
Zioła w proszku
Miód
Moczenie kasz, ryżu i nasion strączkowych
Ugotowane kasze i ryż
Pieczywo, ciasta i inne wypieki
Żywność sucha
Zapobieganie molom
Podgrzewanie i schładzanie potraw
Groźne produkty i odżywcze pokarmy
Źródła zaopatrzenia w dobrą żywność
Uprawa ziół i roślin owocowych
Kalendarz zbiorów i robienia zapasów
Logistyka: zakupy i gotowanie
Zapasy artykułów spożywczych
Białka zwierzęce
Białka roślinne
Tłuszcze zwierzęce
Tłuszcze roślinne
Węglowodany
Dodatki do potraw
Zapasy potraw gotowych
Jedzenie do przedszkola, szkoły, pracy, na dłuższe zakupy lub podróż
Naturalne suplementy diety
Miniporadnik dietetyczny
Odżywianie maluszka
Przepisy – uwagi techniczne
Objaśnienie miar i ilości składników
Receptury
Składniki
Oznaczenie składników dla celów dietoterapii
Waga warzyw i owoców
Dodatki w rotacji
Pogrupowanie przepisów
Temperatura piekarnika
Wyrastanie ciasta drożdżowego – właściwe warunki
Wypieki tuż po upieczeniu
Właściwości samopszy i płaskurki
Warzywa na surowo
Cukinia z sosem winegret
Cykoria z sosem winegret
Ćwikła
Dynia kiszona
Fenkuły z sosem winegret
Kapusta kiszona
Kapusta młoda z sosem winegret
Marchewka po koreańsku
Marchewka z sosem winegret
Mieszanka kiszonych warzyw
Ogórki z cebulą
Pomidory z cebulą
Sałata zielona z sosem winegret
Surówka dla maluszka
Surówka sezonowa z sosem winegret
Surówka z czarnej rzepy i marchwi
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z kapusty i marchwi
Surówka z kapusty kiszonej
Surówka z kapusty kiszonej i jarmużu
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z marchwi i dyni kiszonej
Surówka z ogórków kiszonych
Surówka z pomidorów i szpinaku
Surówka z pomidorów, papryki i cukinii
Surówka z porów i marchwi
Surówka z selera i jabłek
Surówka z warzyw korzeniowych, ogórków kiszonych i jarmużu
Topinambur z sosem winegret
Warzywa pojedyncze
Warzywa gotowane
Brokuł lub kalafior z masłem
Brukselka z sezamem
Buraki z sosem winegret
Cebula na słoninie
Cukinia obsmażana na maśle
Dynia dla maluszka
Dynia obsmażana na maśle
Fenkuły na maśle
Kapusta młoda na maśle
Kapusta na gorąco
Kapusta z papryką i grzybami
Leczo
Marchewka duszona
Papryka duszona z cebulą
Potrawka kapustno-pomidorowa
Potrawka z bakłażanów
Sałatka jarzynowa z majonezem
Sałatka jarzynowa z sosem winegret
Sałatka po żydowsku
Warzywa zimowe na maśle
Wiórki ziemniaczane
Ziemniaki na słoninie
Ziemniaki piure
Ziemniaki z czosnkiem
Ziemniaki z majonezem czosnkowym
Warzywa gotowane wysokobiałkowe
Dynia z pomidorami, fasolą i cebulą
Fasolka po bretońsku wegetariańska
Fasolka szparagowa
Groch z kapustą
Humus
Soczewica z warzywami
Zupy
Wywar na zupę
Barszcz czerwony
Krupnik
Kwaśnica
Rosół klasyczny
Ziemniaczanka
Zupa błyskawiczna
Zupa dyniowa
Zupa grzybowa
Zupa jarmużowa
Zupa ogórkowa
Zupa pomidorowa na lato
Zupa pomidorowa na zimę
Zupa porowa
Zupa szpinakowa
Zupa wegetariańska
Żurek świąteczny
Orzechy i nasiona
Chałwa domowa
Czipsy kokosowe
Fistaszki solone
Kokos surowy
Koktajl owocowo-orzechowy
Krem z orzechów laskowych
Masło orzechowe
Migdały łuskane
Mleko kokosowe
Mleko migdałowe
Musli bezzbożowe
Mus z siemienia lnianego dla maluszka
Orzechy lub nasiona z masłem
Orzechy lub nasiona z suszonymi owocami
Sezamki
Surówka z orzechami włoskimi na słodko
Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe z miodem
Napoje
Esencja ziołowa
Herbata ziołowa
Herbata z masłem
Herbatka Babci
Herbatka Justynki
Kakao na wodzie z masłem
Kawa z tłuszczem
Kompot
Lemoniada cytrynowa o smaku anyżu
Sok warzywno-owocowo-ziołowy
Sok z dyni
Sok z dyni i jabłek
Sok z marchwi
Surowy napój z czarnej porzeczki
Surowy napój z dzikiej róży
Surowy napój z owoców pigwy lub pigwowca
Surowy napój z pokrzywy
Surowy napój z siemienia lnianego
Surowy napój z suszonych ziół
Woda ziołowa
Wywar z imbiru
Wywar z siemienia lnianego
Zakwas buraczany
Jajka
Jajecznica – przepis podstawowy
Jajecznica z dodatkami
Jajka na twardo w różnych wariantach
Jajka sadzone na warzywach
Jajka sadzone na ziemniakach
Jajko na miękko z masłem dla maluszka
Kogel-mogel
Krem bananowy na żółtkach
Omlet bezzbożowy
Sałatka jajeczno-ziemniaczana
Ziemniaki z sosem z żółtek
Żółtka na surowo z solą
Mięso
Marynaty mięsne
Bigos
Boczek z kaszą gryczaną
Boczek z warzywami
Boczek z ziemniakami
Boeuf Strogonow
Cielęcina bez marynaty
Czipsy z boczku
Golonka
Grasica cielęca
Gulasz mięsno-warzywny
Kaczka lub gęś z jabłkami
Kotleciki mielone
Kotlety schabowe bez panierki
Kotlety schabowe panierowane
Królik w śmietanie
Mięso mielone
Mięso na wyjazdy
Mięso suszone
Mięso z wywaru
Móżdżek cielęcy na jajkach
Pasztet mięsny
Pasztet z gęsi lub kaczki
Pasztet z wątróbki
Pieczeń wołowa
Tatar
Wątróbka z cebulą
Wędlina z polędwiczki wieprzowej
Żeberka wieprzowe
Ryby
Karp bez panierki
Karp panierowany
Ryba na warzywach
Zupa rybna
Mleko i jego przetwory
Herbata miętowa z mlekiem
Kakao na mleku
Koktajl ze śmietany i z owoców jagodowych
Mizeria
Mleko bananowe
Mleko surowe ocieplone
Pasta z twarogu
Sałatka serowo-ziemniaczana
Ser żółty z dodatkami
Serek bananowy
Suflet z sera
Śmietana z czarną rzepą
Śmietana z pomidorami
Śmietana z porem
Twaróg
Twaróg smażony
Twaróg z oliwą
Warzywa zapiekane z serem
Zgliwiak
Ziemniaki ze śmietaną i zsiadłym mlekiem
Zsiadłe mleko ze śmietaną
Zupa mleczna
Kasze i ryż
Gotowanie kasz i ryżu – przepis podstawowy
Budyń jaglano-owocowy
Gołąbki
Kasza gryczana na słoninie
Kasza gryczana ze szpinakiem
Kasza gryczana z warzywami
Kasza lub ryż z bananami
Kasza lub ryż z owocami
Kasza lub ryż z rodzynkami
Kasza lub ryż z serem żółtym
Kleik zbożowy lub gryczany dla dzieci po pierwszym roku życia
Mus zbożowy lub gryczany dla dzieci po drugim roku życia
Ryż z jabłkami
Ryż z jagodami
Wafelki ryżowe
Pieczywo
Bułki gryczane
Bułki pszenne
Chleb gryczany
Chleb pszenny z dodatkiem lnu i słonecznika
Chleb ze smalcem
Chleb żytni na zakwasie
Grzanki z czosnkiem
Kanapki
Podpłomyki
Naleśniki, pierogi, pizza itp.
Kluseczki z żółtek
Knedle ze śliwkami
Kopytka lniane bezzbożowe
Naleśniki drożdżowe
Naleśniki niskowęglowodanowe
Paszteciki
Pierogi gryczane z mięsem
Pierogi leniwe
Pierogi pszenne z mięsem
Pierogi ruskie
Pizza
Pizza ziemniaczana bezzbożowa
Placki bananowe bezzbożowe
Placki ziemniaczane bezzbożowe na szybko
Racuszki z dyni na mące gryczanej
Zapiekanka ziemniaczano-mięsna
Ciasta i ciasteczka
Babka tiulowa
Biszkopt bezzbożowy
Biszkopt czekoladowy
Chrust (faworki)
Ciasteczka czekoladowe z masą orzechową
Ciasteczka maślane
Ciasteczka orzechowe
Ciasteczka owsiane
Ciasteczka półfrancuskie z jabłkami
Ciasteczka półfrancuskie z powidłami
Ciasteczka półfrancuskie z żółtym serem
Ciasteczka słone na maśle
Ciasteczka z suszonymi owocami
Ciasto drożdżowe z rodzynkami
Ciasto dyniowe
Ciasto makowo-serowe bezzbożowe
Makowiec bezzbożowy
Makowiec świąteczny
Pączki
Pierniczki
Piernik
Placek drożdżowy ze śliwkami
Placek orzechowy bezzbożowy
Placek orzechowy ze śliwkami
Placuszki makowo-czekoladowe bezzbożowe
Szarlotka bezzbożowa
Szarlotka jaglana
Tort urodzinowy
Tort z bitą śmietaną
Desery
Ajerkoniak (dla dorosłych i w wersji dla dzieci)
Banany mrożone w polewie czekoladowej
Banany w sosie czekoladowym
Banany z owocami jagodowymi
Czekolada z orzechami i rodzynkami
Czipsy bananowe
Drink z kokosa
Jabłka duszone z masłem i cynamonem
Krem czekoladowo-bananowy
Kutia
Lody ekspresowe
Lody robione bez maszynki
Lody z maszynki
Masło lub olej kokosowy z miodem
Surowy syrop z owoców pigwy lub pigwowca
Surówka owocowa
Szpileczki cynamonu
Śliwki duszone
„Ta herbatka”
Przetwory na zimę
Dynia marynowana
Jabłka suszone
Konfitura z zielonych pomidorów
Koperek mrożony
Owoce mrożone
Papryka pasteryzowana
Pomidory pasteryzowane
Powidła owocowe
Sok owocowy (z czarnej porzeczki, malin, winogron itp.)
Susz na herbatę z dzikiej róży
Śliwki suszone
Składniki potraw i dodatki
Bita śmietana do tortu
Cukier daktylowy
Farsz z kapusty kiszonej
Farsz z mięsa
Grzanki w kostce
Keczup paprykowy
Keczup pomidorowy
Majonez
Majonez czosnkowy
Makaron
Masa kajmakowa
Masa orzechowa
Masło klarowane
Mąka bananowa
Musztarda
Polewa cytrynowa do ciast i deserów
Polewa czekoladowa do ciast i deserów
Przyprawa do warzyw strączkowych
Przyprawa do ziemniaków
Przyprawa octowa
Smalec gęsi
Smalec wieprzowy
Smalec wieprzowy z dodatkami
Smalec wołowy (łój wołowy)
Sos pomidorowo-maślano-czosnkowy
Sos pomidorowy chorwacki
Sos tatarski
Sos winegret wzbogacony w składniki odżywcze
Indeks – potrawy, przekąski, napoje i dodatki do potraw surowe
Indeks – wypieki, placki itp. bezzbożowe – bez gryki
Indeks – wypieki, placki itp. bezzbożowe – z gryką
Indeks – pokarmy zalecane w stanach zapalnych jelit
Indeks – spis wszystkich potraw, przekąsek, napojów i dodatków do potraw
Powiem tylko jedno słowo- REWELACJA! Takiej książki brakowało! Dziękujemy pani Ewo!
Kiedy będzie można kupić książkę?
Pozdrawiam
Pani Agnieszko, wielkie dzięki, mam nadzieję, że książka spełni oczekiwania 🙂
Pani Olu,
W drugiej połowie grudnia. Obecnie książka jest drukowana w drukarni. Niestety nie wiem, czy zdążymy z wysyłką przed świętami, ale na pewno będę Państwa informować o dostępności książki, gdy tylko się ukaże.
Pingback: Dobra Rodzina