fbpx

Jakie zapasy sezonowej żywności należy zrobić na cały rok?

 

 

Proszę o rozpisanie, jakie zapasy sezonowej żywności warto zrobić na cały rok, kiedy nakupić poszczególnych owoców i warzyw, oraz jak je zakonserwować. Zgodnie z Pani zaleceniami zaopatrzyłem się w dodatkową zamrażarkę – pora zacząć gromadzić zapasy 🙂

 

Czerwiec to idealna pora, aby zacząć myśleć o robieniu zapasów na cały rok. Podstawowe zapasy, jakie powinniśmy sobie zrobić na cały rok, przedstawiam poniżej –  począwszy od czerwca, mniej więcej w kolejności wg sezonów:

WERSJA MINIMUM

    • masło niepasteryzowane – mrozimy w słoiczkach 500-ml lub 720-ml na surowo (w czerwcu, a następnie we wrześniu, zgodnie z nauką dr. Westona Price’a);
    • miód z dobrej pasieki rozlany na zimno do słoików tuż po miodobraniu, miód raczej z roślin dzikich, nieuprawnych, z terenów oddalonych od dróg i pól (czerwiec – wrzesień);
    • czarna porzeczka – mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (pierwsza połowa lipca);
    • maliny – mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (lipiec – wrzesień);
    • koperek – posiekany, mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (druga połowa sierpnia);
    • pomidory pasteryzowane (sierpień – wrzesień);
    • powidła śliwkowe (wrzesień – październik).

ROZSZERZENIE WERSJI MINIMUM

    • jagody leśne – mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (lipiec – sierpień);
    • papryka pasteryzowana (sierpień – wrzesień);
    • dynia marynowana (sierpień – listopad);
    • owoc dzikiej róży – mrozimy w słoiczkach 500-ml na surowo (wrzesień);
    • śliwki suszone (wrzesień – październik);
    • jabłka suszone (wrzesień – listopad);
    • jabłka pasteryzowane (wrzesień – listopad);
    • konfitura z zielonych pomidorów (październik).

Przepisy na poszczególne rodzaje przetworów można znaleźć w mojej książce kucharskiej Zdrowa Rodzina, w rozdziale „Przetwory na zimę”.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
×