Proszę o rozpisanie, jakie zapasy sezonowej żywności warto zrobić na cały rok, kiedy nakupić poszczególnych owoców i warzyw, oraz jak je zakonserwować. Zgodnie z Pani zaleceniami zaopatrzyłem się w dodatkową zamrażarkę – pora zacząć gromadzić zapasy 🙂
Czerwiec to idealna pora, aby zacząć myśleć o robieniu zapasów na cały rok. Podstawowe zapasy, jakie powinniśmy sobie zrobić na cały rok, przedstawiam poniżej – począwszy od czerwca, mniej więcej w kolejności wg sezonów:
WERSJA MINIMUM
-
- masło niepasteryzowane – mrozimy w słoiczkach 500-ml lub 720-ml na surowo (w czerwcu, a następnie we wrześniu, zgodnie z nauką dr. Westona Price’a);
- miód z dobrej pasieki rozlany na zimno do słoików tuż po miodobraniu, miód raczej z roślin dzikich, nieuprawnych, z terenów oddalonych od dróg i pól (czerwiec – wrzesień);
- czarna porzeczka – mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (pierwsza połowa lipca);
- maliny – mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (lipiec – wrzesień);
- koperek – posiekany, mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (druga połowa sierpnia);
- pomidory pasteryzowane (sierpień – wrzesień);
- powidła śliwkowe (wrzesień – październik).
ROZSZERZENIE WERSJI MINIMUM
-
- jagody leśne – mrozimy w słoiczkach 200-ml na surowo (lipiec – sierpień);
- papryka pasteryzowana (sierpień – wrzesień);
- dynia marynowana (sierpień – listopad);
- owoc dzikiej róży – mrozimy w słoiczkach 500-ml na surowo (wrzesień);
- śliwki suszone (wrzesień – październik);
- jabłka suszone (wrzesień – listopad);
- jabłka pasteryzowane (wrzesień – listopad);
- konfitura z zielonych pomidorów (październik).
Przepisy na poszczególne rodzaje przetworów można znaleźć w mojej książce kucharskiej Zdrowa Rodzina, w rozdziale „Przetwory na zimę”.