fbpx

Jak zrobić jogurt w domu?

 

Pani Ewo, czy napisze Pani, jak dokładnie robi Pani jogurt naturalny, bo chciałabym przestać kupować, a nie bardzo wiem, jak się za to wziąć. Bardzo proszę;)

 

Tak naprawdę jogurt robimy tylko od czasu do czasu i zajmuje się tym mój mąż, a od niedawna – córeczka.

Mleko należy spasteryzować w temperaturze 72°C, aby bakterie jogurtowe nie miały konkurencji, jednak idealnie byłoby zrobić jogurt bez wstępnej pasteryzacji, co jest trudne. Mleko wydojone z zachowaniem wszelkich zasad higieny i natychmiast schłodzone do temperatury 4°C, po upływnie doby przechowywania go w tej temperaturze, w wysterylizowanym wcześniej naczyniu, będzie miało obniżony poziom mikroorganizmów. Z takiego mleka można zrobić jogurt bez wstępnej pasteryzacji. Jeśli jednak nie mamy pewności co do warunków higieny udoju i możliwości natychmiastowego schłodzenia mleka, lepiej je spasteryzować. W momencie dodania bakterii jogurtowych mleko powinno mieć temperaturę 42°C. W tej temperaturze utrzymujemy je przez 8 godzin, po czym odstawiamy na godzinę w miejsce o temperaturze 15-20°C, a następnie umieszczamy w lodówce.

Typowe jogurtownice, jakich kiedyś używaliśmy, są zawodnymi urządzeniami, tak przynajmniej wynika z naszego doświadczenia. Obecnie stosujemy pasteryzator (duży 30-litrowy kocioł elektryczny), w którym nastawiamy interesującą nas temperaturę 42°C, i to rozwiązanie świetnie się sprawdza już od kilku lat. Jogurt robimy w litrowych słoikach, które umieszczamy w pasteryzatorze.

 

2 komentarze do “Jak zrobić jogurt w domu?”

  1. Pani Ewo z jakiej ilości mleka robicie jednorazowo jogurt? Jak długo taki przygotowany jogurt może być przechowywany w lodówce? Jakiej temperatury w lodówce potrzebuje? Z góry dziękuję, pozdrawiam Paulina

  2. Pani Paulinko, z reguły jogurt robimy z 8 litrów mleka, bo tyle litrowych słoików maksymalnie mieści się w naszym pasteryzatorze – chodzi o oszczędność zużycia energii, ale można też oczywiście wytwarzać go z mniejszej ilości. Jogurt przygotowany w odpowiednio czystych warunkach może być przechowywany w lodówce do dwóch tygodni – tak wynika z naszych doświadczeń, a być może nawet dłużej – tego nie mieliśmy okazji sprawdzić, bo jest zbyt smaczny 🙂 Nasza lodówka ma temperaturę ustawioną na 3 stopnie C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
×