Glifosat w moczu dziecka

 

 

Glifosat – substancja chemiczna zaburzająca normalne funkcjonowanie organizmu człowieka i przyczyniająca się do chorób, takich jak zaburzenia hormonalne czy nowotwór. Według niektórych źródeł pestycyd ten obecny jest już w organizmach większości współczesnych ludzi. Spożywamy go codziennie, bo pojawia się on w wodzie pitnej, powszechnie dostępnym pieczywie, mące, kaszach, makaronach i innych produktach zbożowych, poza tym – w warzywach i owocach, a nawet – w mleku kobiecym.

Czy w organizmach naszych dzieci jest glifosat? Zapraszam do wysłuchania audycji:

 

 

Raport prof. Jana Nowaka z Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC): Zagrożenia ze strony glifosatu i Roundupu

Artykuł z Instytutu Medycyny Pracy: Glifosat i jego preparaty – toksyczność, narażenie zawodowe i środowiskowe

Fora rolnicze – dyskusje o glifosacie:

https://www.igrit.pl/forum/topic/679-%C5%9Brodki-ochrony-ro%C5%9Blin/

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/72343-kiedy-pryskacie-swoje-rzepaki-randapem/page/3/

 

Jeśli ktoś z Państwa chciałby podzielić się wynikiem badania stężenia glifosatu w moczu dziecka lub osoby dorosłej, proszę o podanie wyniku anonimowo, z uwzględnieniem płci i wieku osoby oraz daty badania, w komentarzu poniżej.

 

 

10 thoughts on “Glifosat w moczu dziecka

  1. Pani Ewo, czy można wysłać materiał do badania czy trzeba pojechać?
    Dziękuję i pozdrawiam

  2. Nam też temat glifosatu nie jest obcy. Całą rodziną wykonaliśmy badania 19.02.2020 roku. Nasze wyniki:
    córka 8 lat – 0,65
    córka 10 lat – 0,53
    syn 12 lat – 1,20
    mama 38 lat – 0,97
    tata 43 lata – 1,35
    Kupujemy produkty ekologiczne lub wiejskie (nabiał, jaja, świeże mięso, zboża do wypieku chleba). Owoce i warzywa w miarę możliwości i dostępności. Po wynikach, zrezygnowaliśmy całkowicie z wędlin, kupowanych tylko w małej rodzinnej masarni (jakość wykonania nie budziła zastrzeżeń, tylko źródło pozyskiwania mięsa). Nasza 10-letnia córka nie je wędlin w ogóle, a syn z mężem wprost przeciwnie. Dlatego właśnie w mięsie niewiadomego pochodzenia upatrujemy winowajcę. Badania na pewno powtórzymy.
    Pozdrawiam

  3. Pani Paulino, bardzo dziękuję za tę niezmiernie ważne dane. Należałoby jeszcze zwrócić uwagę na wodę, jaką Państwo piją (czystą oraz w postaci herbaty, kawy, zup).

    Uważam, że normą powinien być całkowity brak glifosatu w organizmie, niezależnie od założeń przyjętych przez medycynę.

    Pozdrawiam serdecznie.

  4. Badanie: wrzesień 2020
    Kobieta 39 lat, dieta wegetariańska z wykluczeniem nabiału, niewielka ilość spożywanego pieczywa, duża ilość warzyw i kasz. Warzywa owoce, kasze i strączki ozonowane ozonatorem do żywności
    Wynika badania 0,67 ng/ml

  5. Warzywa, owoce i kasze pochodzą z upraw konwencjonalnych, sporadycznie kupuję z ekologicznych. Warzywa i owoce ozonuję ozonatorem ZY-H103. Dużo spożywanej wody, ok 1,5-2l dziennie, wszystkie posiłki gotowane również na wodzie filtrowanej. Woda kranowa filtrowana filtrem: Filtr do wody RO8 odwrócona osmoza z mineralizatorem, bioceramiką oraz lampa UV.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.