Glifosat w moczu dziecka

 

Glifosat – substancja chemiczna zaburzająca normalne funkcjonowanie organizmu człowieka i przyczyniająca się do chorób, takich jak zaburzenia hormonalne czy nowotwór. Według niektórych źródeł pestycyd ten obecny jest już w organizmach większości współczesnych ludzi. Spożywamy go codziennie, bo pojawia się on w wodzie pitnej, powszechnie dostępnym pieczywie, mące, kaszach, makaronach i innych produktach zbożowych, poza tym – w warzywach i owocach, a nawet – w mleku kobiecym.

Czy w organizmach naszych dzieci jest glifosat? Zapraszam do wysłuchania audycji:

 

Ciąg dalszy historii: Korespondencja z Ministerstwem Zdrowia

 

Jeśli ktoś z Państwa chciałby podzielić się wynikiem badania stężenia glifosatu w moczu dziecka lub osoby dorosłej, proszę o podanie wyniku anonimowo, z uwzględnieniem płci i wieku osoby oraz daty badania, w komentarzu poniżej.

 

Raport prof. Jana Nowaka z Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi (ICPPC): Zagrożenia ze strony glifosatu i Roundupu

Artykuł z Instytutu Medycyny Pracy: Glifosat i jego preparaty – toksyczność, narażenie zawodowe i środowiskowe

Fora rolnicze – dyskusje o glifosacie:

https://www.igrit.pl/forum/topic/679-%C5%9Brodki-ochrony-ro%C5%9Blin/

https://www.agrofoto.pl/forum/topic/72343-kiedy-pryskacie-swoje-rzepaki-randapem/page/3/

 

 

17 thoughts on “Glifosat w moczu dziecka

  1. Pani Ewo, czy można wysłać materiał do badania czy trzeba pojechać?
    Dziękuję i pozdrawiam

  2. Nam też temat glifosatu nie jest obcy. Całą rodziną wykonaliśmy badania 19.02.2020 roku. Nasze wyniki:
    córka 8 lat – 0,65
    córka 10 lat – 0,53
    syn 12 lat – 1,20
    mama 38 lat – 0,97
    tata 43 lata – 1,35
    Kupujemy produkty ekologiczne lub wiejskie (nabiał, jaja, świeże mięso, zboża do wypieku chleba). Owoce i warzywa w miarę możliwości i dostępności. Po wynikach, zrezygnowaliśmy całkowicie z wędlin, kupowanych tylko w małej rodzinnej masarni (jakość wykonania nie budziła zastrzeżeń, tylko źródło pozyskiwania mięsa). Nasza 10-letnia córka nie je wędlin w ogóle, a syn z mężem wprost przeciwnie. Dlatego właśnie w mięsie niewiadomego pochodzenia upatrujemy winowajcę. Badania na pewno powtórzymy.
    Pozdrawiam

  3. Pani Paulino, bardzo dziękuję za tę niezmiernie ważne dane. Należałoby jeszcze zwrócić uwagę na wodę, jaką Państwo piją (czystą oraz w postaci herbaty, kawy, zup).

    Uważam, że normą powinien być całkowity brak glifosatu w organizmie, niezależnie od założeń przyjętych przez medycynę.

    Pozdrawiam serdecznie.

  4. Badanie: wrzesień 2020
    Kobieta 39 lat, dieta wegetariańska z wykluczeniem nabiału, niewielka ilość spożywanego pieczywa, duża ilość warzyw i kasz. Warzywa owoce, kasze i strączki ozonowane ozonatorem do żywności
    Wynika badania 0,67 ng/ml

  5. Warzywa, owoce i kasze pochodzą z upraw konwencjonalnych, sporadycznie kupuję z ekologicznych. Warzywa i owoce ozonuję ozonatorem ZY-H103. Dużo spożywanej wody, ok 1,5-2l dziennie, wszystkie posiłki gotowane również na wodzie filtrowanej. Woda kranowa filtrowana filtrem: Filtr do wody RO8 odwrócona osmoza z mineralizatorem, bioceramiką oraz lampa UV.

  6. Wynik córki (7 lat): 1,03
    Powiem szczerze, że trochę mnie ten wynik zmartwił, nie sądziłam, że będzie taki wysoki.
    Od jakiegoś czasu przeszliśmy na warzywa strączkowe i niektóre owoce i warzywa ekologiczne. Część warzyw mamy z własnego ogródka. Pieczywo piekę sama – zwykle z orkiszu i mąki żytniej, jednak nie zawsze są to mąki ekologiczne. Z pszenicy zrezygnowaliśmy zupełnie. Nie jemy żadnego przetworzonego jedzenia, żadnych wędlin, ser – tylko parmezan. Nabiał mamy ze wsi – mleko kozie, jogurty domowe na bazie mleka koziego, ser biały i jajka ze wsi. Od kilku dni masło od pani ze wsi… Nie wiemy jednak do końca na ile gospodarze są słowni mówiąc co je ich krowa 🙂 Wodę pijemy z kranu, przegotowaną, ale wcześniej przefiltrowaną filtrem węglowym, później tzw. szungitkę.

  7. Przebadałam męża 🙂 Dieta taka sama jak u mnie z tą różnicą, że mąż je na co dzień pieczywo i owsianki…
    wynik badania 1,24

  8. Mąki ze zbóż konwencjonalnych + woda z kranu bez osmozy – najbardziej prawdopodobne źródła glifosatu. Proponowałabym całkowicie zrezygnować ze zbóż konwencjonalnych i zainstalować filtr z osmozą, następnie powtórzyć badanie po kilku miesiącach (choć teoretycznie organizm oczyszcza się z większości glifosatu w ciągu tygodnia).

  9. Córka 3,5 roku 1,46 ng/ml norma poniżej 0,6. Jestem przerażona jak widzę, że inne dzieci mają dużo niższe wyniki. Wydawało mi się, że jemy ekologicznie, czy przyczyną mogą być jajka? te kupujemy bez certyfikatu i jemy ich dość sporo, czasem wędliny ze sklepu ze zdrową żywnością jednak bez certyfikatu.Natomiast surowe mięso, wiekszosc warzyw i owoców plus kasze, mąki i inne rzeczy sypkie wszystko z certyfikatem bio. Czy ktoś może wypisać takie mniej oczywiste pokarmy w których może znajdować się znacząca ilość glifosatu? Dopiero robię rozeznanie w temacie. Córce jednak zonulina z kału wyszła w porządku poniżej 14, a norma do 60 jednostek.

  10. Pani Izo,

    Dla mnie też jest to wielką zagadką – w czym jest najwięcej glifosatu. Ta substancja pojawia się zarówno w roślinach, jaki i w organizmach zwierząt (Marcin Bustowski wspomina o glifosacie w moczu świń – robiono badania). Z pewnością należy zwrócić uwagę na wodę; polecam filtr z odwróconą osmozą, jako mniejsze zło + dobrej jakości, przebadaną wodę źródlaną lub mineralną ze szklanych butelek. Można zwrócić się mailowo do producenta wody z prośbą o przesłanie wyników analizy chemicznej, w tym badania na obecność glifosatu.

    Pozdrawiam, EG

  11. Córka, lat 15 – poziom 1,64. Badanie wykonane 31 maja 2021r. Mieszkamy w Jeleniej Górze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.