Babka tiulowa

 

Na zdjęciach – babka tiulowa w dwóch wersjach.

W święta zrobiliśmy dwie babki tiulowe, w dwóch różnych formach, za jednym zamachem – z podwójnej porcji ciasta, gdyż jest to tak wyśmienite ciasto, że w czteroosobowej rodzinie znika w oka mgnieniu. Babka z większej formy została pokryta wyrazistą, smakowitą polewą cytrynową.

Ciasto na babkę robione jest na żółtkach, maśle, miodzie i drożdżach, ze stosunkowo niewielkim udziałem mąki z samopszy. Jest więc to pokarm nie tyle „grzeszny” (bo słodki), co wysokoodżywczy.

Przepisy: „Babka tiulowa”, „Polewa cytrynowa do ciast i deserów” oraz cały zbiór naszych rodzinnych przepisów znajdują się w książce kucharskiej pt. „Zdrowa Rodzina” 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.