Zdrowe Dzieci gotują: pizza

 

A oto kolejny filmik przygotowany przez moich Najukochańszych.

W tym i poprzednim filmiku pokazują oni, jak zrobić coś „normalnego” do jedzenia, a przy tym – zdrowego. Jedna i druga potrawa zawiera składniki, które często wyklucza się w dietach leczniczych: mleko (i jego przetwory) oraz pszenicę. My też, kiedyś przed laty, wykluczyliśmy, a w zasadzie – ograniczyliśmy mleko i pszenicę do spożywania rotacyjnego. Dobre efekty tego zabiegu dietetycznego przyszły zaskakująco szybko: wszyscy poczuliśmy się lepiej, a objawy chorób zaczęły stopniowo ustępować. Nie dało się jednak powrócić do swobodnego korzystania ze wspomnianych składników bez nawrotu zaburzeń zdrowotnych.

Z czasem, gdy poszerzałam swoją wiedzę o zdrowym odżywianiu, dowiedziałam się, dlaczego powszechnie używana pszenica i mleko czy ser ze sklepu mogą być chorobotwórcze. Piszę o tym szczegółowo w mojej książce. W związku z tym odkryciem zastąpiliśmy przemysłowo wyprodukowane mleko nieprzetworzonym i surowym mlekiem prosto od krowy. Przestawiliśmy się również w zakresie śmietany, masła i serów – teraz kupujemy te pokarmy tylko od gospodarzy wiejskich, którzy sami je wytwarzają. A współczesną, genetycznie zmodyfikowaną pszenicę zastąpiliśmy jej starymi odmianami: czternastochromosomową samopszą i dwudziestoośmiochromosomową płaskurką, pochodzącymi z upraw ekologicznych.

I cóż się okazało? Te świeże, biochemicznie nienaruszone przez procesy przemysłowe, pełnotłuste i „gęste odżywczo” pokarmy nie wyrządzają nam szkody. Pozostaliśmy jednak przy jednym: nie jadamy ich nawykowo – nie jadamy codziennie. Jadamy według zachcianek, naturalnej ochoty, a także kierujemy się samopoczuciem po posiłku. Pszenicę i mleko „przeplatamy” z innymi pysznymi pokarmami, na przykład rozmaitymi warzywami, mięsem, kaszą gryczaną, jajkami, owocami czy orzechami. Rotacja realizuje się więc samoistnie. Wyszliśmy z dawnych schematów i rygorów, które kiedyś były konieczne ze względu na chorobę.

 

Składniki pizzy: mąka ze starej odmiany pszenicy, oliwa z oliwek (nierafinowana i niefiltrowana, tłoczona na zimno), sól kłodawska (nieoczyszczona, niejodowana, bez antyzbrylacza), woda, drożdże, miód (z pasieki), ser żółty dojrzewający (z mleka niepasteryzowanego z solą kłodawską), domowe pasteryzowane pomidory i papryka, chili, oregano suszone (z własnej uprawy), majeranek suszony, grzyby suszone.

 

 

3 thoughts on “Zdrowe Dzieci gotują: pizza

  1. Czy może Pani polecić producenta serów dojrzewających, który używa soli kłodawskiej czy to tylko lokalny „sąsiad”? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.