fbpx

Niebezpieczne zboża – groźny gluten

 

 
Przedstawiam dzisiaj książkę Bożeny Przyjemskiej pt. Niebezpieczne zboża. Groźny gluten.
Gluten, pszenica i zboża to temat dobrze znany wszystkim tym, którzy interesują się dietą i jej wpływem na zdrowie człowieka. Budzi jednak sporo kontrowersji i wymaga wielu wyjaśnień. Jadać zboża czy nie? Czy gluten jest szkodliwy? Nie ma jednoznacznej, uniwersalnej odpowiedzi dla wszystkich ludzi, ale w przypadku osób borykających się z chronicznymi, „nieuleczalnymi” chorobami czy dolegliwościami książka, którą prezentuję może okazać się najlepszą receptą na rozwiązanie ich problemów.
Informacje z okładki książki:
Bożena Przyjemska – naturoterapeutka, dietetyczka, osteopatka, magister biologii z wykształceniem medycznym. Na stałe mieszka w Kanadzie. Od 30 lat pomaga przywracać zdrowie chorym w Polsce, Kanadzie i USA. Ekspert w dziedzinie badań wpływu glutenu i kazeiny na zdrowie współczesnej populacji oraz założycielka Polsko-Kanadyjskiego Stowarzyszenia i Instytutu Terapii Czaszkowo-Krzyżowej. Od kilkunastu lat prowadzi szkolenia technik osteopatycznych. Autorka bestsellerowej książki „Terapia Czaszkowo-Krzyżowa”.
Niemal we wszystkich kulturach produkty zbożowe są podstawowym elementem codziennej diety.
Czy rzeczywiście są one zdrowe dla każdego?
Dla osób, które są uczulone na gluten, produkty zbożowe są toksyczne i zagrażają ich życiu. Natomiast dla tych, którzy mają nadwrażliwość na to agresywne białko, spożywanie go powoduje groźne choroby, rzadko jednak kojarzone z tym produktem.
Z tej niezwykłej książki dowiesz się:
  • co to jest gluten i dlaczego prowadzi do powstawania chorób,
  • jaki jest mechanizm uzależnienia od glutenu i kazeiny,
  • czym jest zespół nieszczelnych jelit i do czego prowadzi,
  • jak wyleczyć choroby takie jak wrzodziejące zapalenie jelita grubego, chorobę Leśniowskiego-Crohna, uchyłkowatość jelit, celiakię i wiele innych,
  • jak nietolerancja glutenu wpływa na układ nerwowy i pracę mózgu,
  • co to jest Specyficzna Dieta Węglowodanowa i kiedy powinna być zastosowana oraz w jakich chorobach pomaga,
  • jakie dania przygotowywać, by jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo.
Zdrowe życie bez glutenu.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top