Krem bananowo-żółtkowy

 

Żółtka jaj to najbogatsze źródło lecytyny, lipidu o istotnym znaczeniu dla układu nerwowego, a w szczególności – dla mózgu. Dla młodego, rozwijającego się mózgu i całego układu nerwowego dziecka niezbędny jest również cholesterol, niesłusznie zniesławiony, w który żółtka obfitują. W żółtkach znajdują się też karotenoidy – prekursory witaminy A i przeciwutleniacze. Żółtka z jajek od kur hodowanych naturalnie to dobre źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych typu Omega 3. Ponadto w żółtkach mamy cały zestaw aminokwasów i witamin: A, D, E, K oraz witamin z grupy B (oprócz witaminy C), jak również ważnych dla organizmu ludzkiego minerałów: fosforu, wapnia, potasu, sodu, magnezu, żelaza i innych.

Część substancji odżywczych, tak bardzo skoncentrowanych w żółtkach, ulega zniszczeniu pod wpływem temperatury. Dlatego najkorzystniejsze dla zdrowia są żółtka w postaci surowej.

Dziecko uczulone na jajka czasami wykazuje tolerancję samych żółtek, gdyż większość substancji uczulających występuje w białkach jajek. W takim przypadku, jeśli podajemy mu żółtko, należy starannie oddzielić je od białka. Żółtka są łatwo przyswajalne, co ma znaczenie przy nadwrażliwości pokarmowej, często powodowanej przez przedostanie się do krwiobiegu nie w pełni strawionych białek; żółtka zawierają pojedyncze aminokwasy – podstawowe elementy budujące białka, które praktycznie nie wymagają trawienia.

 

Składniki (na dwie porcje)

  • bardzo dojrzałe banany – 2 sztuki
  • surowe żółtka (z wyparzonych jajek) – 4 sztuki
  • dodatki do wyboru: kakao, cynamon, mielona kawa naturalna (w minimalnej ilości w przypadku dzieci starszych, maluchom w ogóle jej nie dodajemy) lub dowolne owoce – jagody, pomarańcza, mango itp. – w ilości według uznania

 

Wykonanie

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę.

 

W wersji podstawowej przepisu wystarczą same banany i żółtka; dodatki są tylko opcją urozmaicenia smaku kremu.

Można użyć bananów mrożonych. W tym celu wcześniej mrozimy banany. Do mrożenia przygotowujemy je w następujący sposób: obieramy ze skórki, kroimy na około trzycentymetrowe kawałki, natychmiast umieszczamy w zamykanym pojemniku i władamy do zamrażarki. Zamrożone kawałki bananów wstępnie miksujemy w blenderze na funkcji rozdrabniania kostek lodu.

Można również użyć zamrożonych jagód czy innych owoców jagodowych.

Krem zrobiony na bazie zamrożonych bananów (i ewentualnie – innych owoców) z powodzeniem zastępuje zwykłe lody.

 

Książka „Zdrowe Dzieci”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.