Ciekawe miejsca

Targ Pietruszkowy w Krakowie

Informacje ze strony internetowej Targu Pietruszkowego:

Główną misją działania Targu Pietruszkowego jest łączenie ludzi: klientów z lokalnymi (do ok. 150 km od Krakowa) dostawcami żywności. Sprzedaż jest bezpośrednia – od rolnika do Twojego koszyka. Celem Targu jest dostarczanie produktów ekologicznych, świeżych,  naturalnych i zweryfikowanych pod kątem stosowanej  „chemii”. Pamiętaj, że działamy non-profit!

Na Targu możesz poznać wytwórcę tego, co kupujesz. Wszystkie produkty sprzedają ich wytwórcy, którzy własnoręcznie uprawiają, hodują i produkują żywność. Osobiście odpowiadają też za jej jakość. Sprzedaż bezpośrednia sprawia, że mogą oni otrzymać godziwą cenę za swoją ciężką pracę.

Nikt z wystawców nie znalazł się na Targu z przypadku. Nasz zespół dba o to, aby sprawdzić gospodarstwo, z którego pochodzą produkty oferowane do sprzedaży. Istnieją dwa typy certyfikatów na Targu, które uprawniają do sprzedaży:

znak-targu-pietruszkowego

 

– certyfikat zewnętrzny : pochodzi z jednej z 20 polskich firm, które mają uprawnienia do nadawania ekologicznych certyfikatów. Takiej żywności już nie badamy.

– certyfikat pietruszkowy : Jeśli dany wystawca nie posiada certyfikatu zewnętrznego nasz zespół udaje się na miejsce, aby sprawdzić sposób wytwarzania żywności. W tym celu losujemy cyklicznie produkty, które są następnie badane w laboratorium pod kątem zawartości środków ochrony roślin i ich pochodnych, a mięso i ryby testujemy na obecność antybiotyków i sztucznych pasz. Wystawcy nie są uprzedzani o dacie pobrania próbek. Wyniki badań są jawne. Jeśli wynik badań jest pozytywny i okaże się, że wystawca w swoich uprawach korzystał w niedozwolonych przez nas środków, jest usuwany z Targu Pietruszkowego.