Co z tymi zbożami?

  Ludzie coraz częściej zauważają, że wykluczenie zbóż z diety, lub przynajmniej ich ograniczenie, daje wyraźną poprawę stanu zdrowia. Niektórzy eliminują jedynie zboża tzw. glutenowe, a więc pszenicę, żyto, jęczmień i owies, uważając, że czynnikiem szkodliwym jest gluten. Co to są zboża? To rośliny jednoliścienne należące do traw, a więc…

Szlaban na komputer

  Moje wiecznie kłócące się dzieci... Czy znacie ten problem, kochani rodzice? Nie chodzi tu nawet o dylemat, czy się wtrącać w kłótnie dzieci, czy nie, bo na to pytanie odpowiedź wydaje się prosta: nie, o ile nie dochodzi do groźnej przemocy pomiędzy rodzeństwem. Szkopuł w tym, że rodzice, którzy…

Ta moja dieta

  W kręgu moich znajomych, w którym znana jestem ze swego współcześnie „nietypowego” podejścia do kwestii odżywiania dzieci i całej rodziny, zdarza mi się usłyszeć pytania czy wypowiedzi, w których pojawia się określenie „ta twoja dieta”. Jeżę się nieco na to sformułowanie, bo świadczy ono o niezrozumieniu przez moich rozmówców…

Zatruwanie ludzi – jak przeżyć? (2)

  Zapraszam do wysłuchania drugiej części wywiadu z Dariuszem Zarębą pt. Zatruwanie ludzi - jak przeżyć? Wywiad został opublikowany przez telewizję NTV. Poniżej cytuję fragmenty wywiadu, po małej korekcie redakcyjnej. Polecam wysłuchanie całego materiału.   Dariusz Zaręba: Zatrucie metalami ciężkimi (uwaga: nie mam na myśli zatrucia ostrego, tylko zatrucie środowiskowe) kumuluje się w…

Spis treści książki „Zdrowe Dzieci”

  Zdrowe Dzieci - tom I WSTĘP CZYNNIKI ZDROWIA DZIECI Odżywianie Leki, szczepionki, sztuczne suplementy i probiotyki Sfera psychiczna Kosmetyki dla dzieci i środki czystości Wynalazki cywilizacyjne Sen Temperatura Słońce Ruch Toaleta poranna i spożywanie posiłków Zdrowie rodziców WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ – GROŹNE PRODUKTY I ODŻYWCZE POKARMY Cukier Pszenica Mleko Tłuszcze…

Wstęp do książki „Zdrowe Dzieci” – tom 1

  Książkę tę napisałam, aby podzielić się swoją matczyną wiedzą i doświadczeniem. Pozostając przez wiele lat z moimi dziećmi w domu, z oknem na świat, jakim jest literatura i internet, gromadziłam wiedzę niezbędną do właściwej opieki nad nimi. Jej wartość niemal natychmiast potwierdzała się w codziennej praktyce. Swoją edukację uzupełniałam…

Jedz tłusto i bądź zdrowy

  Książkę Jedz tłusto i bądź zdrowy po raz pierwszy przeczytałam w 2011 r. Potem wielokrotnie powracałam do niej, jako cennego źródła informacji, i tak jest aż do dzisiaj; książka dr. Peruginiego na stałe zajęła pozycję na półce z wydawniczymi perełkami w mojej domowej biblioteczce. Kim jest sam autor? To…

Krem bananowo-żółtkowy

  Żółtka jaj to najbogatsze źródło lecytyny, lipidu o istotnym znaczeniu dla układu nerwowego, a w szczególności - dla mózgu. Dla młodego, rozwijającego się mózgu i całego układu nerwowego dziecka niezbędny jest również cholesterol, niesłusznie zniesławiony, w który żółtka obfitują. W żółtkach znajdują się też karotenoidy – prekursory witaminy A…

Błonnik w diecie a mikroflora jelitowa

  Czy błonnik to zdrowy element diety? Czy można go spożywać w nieograniczonej ilości? Czy służy każdemu człowiekowi? Interesującą odpowiedź na te pytania znalazłam w książce dr Natashy Campbell-McBride pt. Gut and Psychology Syndrome, w której autorka podkreśla olbrzymi wpływ mikroorganizmów zamieszkujących jelita człowieka na jego całościowe zdrowie. Wpływ ten…

Groźne produkty i odżywcze pokarmy

  We współczesnej diecie przeciętnego człowieka istnieje szereg zdrowotnych zagrożeń. Są one często ukryte, trudno samemu je wyśledzić bez sięgnięcia do specjalistycznej wiedzy, na przykład z zakresu technologii żywności. A przecież większość z nas - rodziców nie jest specjalistami w tej czy innej dziedzinie związanej ze zdrowiem. Ja też nie…