Ta moja dieta

  W kręgu moich znajomych, w którym znana jestem ze swego współcześnie „nietypowego” podejścia do kwestii odżywiania dzieci i całej rodziny, zdarza mi się usłyszeć pytania czy wypowiedzi, w których pojawia się określenie „ta twoja dieta”. Jeżę się nieco na to sformułowanie, bo świadczy ono o niezrozumieniu przez moich rozmówców…

Zatruwanie ludzi – jak przeżyć? (2)

  Zapraszam do wysłuchania drugiej części wywiadu z Dariuszem Zarębą pt. Zatruwanie ludzi - jak przeżyć? Wywiad został opublikowany przez telewizję NTV. Poniżej cytuję fragmenty wywiadu, po małej korekcie redakcyjnej. Polecam wysłuchanie całego materiału.   Dariusz Zaręba: Zatrucie metalami ciężkimi (uwaga: nie mam na myśli zatrucia ostrego, tylko zatrucie środowiskowe) kumuluje się w…

Spis treści książki „Zdrowe Dzieci”

  Poniżej przedstawiam spis treści mojej książki:   Zdrowe Dzieci - tom I WSTĘP CZYNNIKI ZDROWIA DZIECI Odżywianie Leki, szczepionki, sztuczne suplementy i probiotyki Sfera psychiczna Kosmetyki dla dzieci i środki czystości Wynalazki cywilizacyjne Sen Temperatura Słońce Ruch Toaleta poranna i spożywanie posiłków Zdrowie rodziców WSPÓŁCZESNA ŻYWNOŚĆ – GROŹNE PRODUKTY…

Wstęp do książki „Zdrowe Dzieci”

  Książka Zdrowe Dzieci wciąż przechodzi procesy redakcyjno-wydawnicze, w związku z czym termin jej ukazania się na rynku nieco się przesunie. Tymczasem zapraszam moich Czytelników do lektury wstępu do Zdrowych Dzieci:   Książkę tę napisałam, aby podzielić się swoją matczyną wiedzą i doświadczeniem. Pozostając przez wiele lat z moimi dziećmi…

Jedz tłusto i bądź zdrowy

  Książkę Jedz tłusto i bądź zdrowy po raz pierwszy przeczytałam w 2011 r. Potem wielokrotnie powracałam do niej, jako cennego źródła informacji, i tak jest aż do dzisiaj; książka dr. Peruginiego na stałe zajęła pozycję na półce z wydawniczymi perełkami w mojej domowej biblioteczce. Kim jest sam autor? To…

Krem bananowo-żółtkowy

  Żółtka jaj to najbogatsze źródło lecytyny, lipidu o istotnym znaczeniu dla układu nerwowego, a w szczególności - dla mózgu. Dla młodego, rozwijającego się mózgu i całego układu nerwowego dziecka niezbędny jest również cholesterol, niesłusznie zniesławiony, w który żółtka obfitują. W żółtkach znajdują się też karotenoidy – prekursory witaminy A…

Błonnik w diecie a mikroflora jelitowa

  Czy błonnik to zdrowy element diety? Czy można go spożywać w nieograniczonej ilości? Czy służy każdemu człowiekowi? Interesującą odpowiedź na te pytania znalazłam w książce dr Natashy Campbell-McBride pt. Gut and Psychology Syndrome, w której autorka podkreśla olbrzymi wpływ mikroorganizmów zamieszkujących jelita człowieka na jego całościowe zdrowie. Wpływ ten…

Groźne produkty i odżywcze pokarmy

  We współczesnej diecie przeciętnego człowieka istnieje szereg zdrowotnych zagrożeń. Są one często ukryte, trudno samemu je wyśledzić bez sięgnięcia do specjalistycznej wiedzy, na przykład z zakresu technologii żywności. A przecież większość z nas - rodziców nie jest specjalistami w tej czy innej dziedzinie związanej ze zdrowiem. Ja też nie…

Zdrowie zaczyna się w jelitach

Zdrowie zaczyna się w jelitach. Pisze o tym światowej sławy lekarka, neurolog i dietetyk – dr Natasha Campbell-McBride, autorka książki pt. Zespół psychologiczno-jelitowy GAPS (ang. Gut and Psychology Syndrome), temat podejmują coraz częściej również inni lekarze i naukowcy. Trudno w to uwierzyć, ale związek z jelitami mają nie tylko takie…

Jak odżywiać dziecko?

Jak powinna wyglądać dieta dziecka? Ile powinno ono spożywać białka, tłuszczów i węglowodanów? Jak często podawać mu mięso? Czy wegetarianizm może mu posłużyć? Ile posiłków dziennie powinno zjadać? A co z piciem – czy istnieje jakaś norma w tym względzie? Jak odżywiać dziecko chore? Jak postępować z jego nadwrażliwością pokarmową?…